Hrvoje Krešić prvi dobitnik Regionalne novinarske nagrade “Gordana Suša”

Hrvoje Krešić prvi dobitnik Regionalne novinarske nagrade “Gordana Suša”

Hrvoje Krešić prvi dobitnik Regionalne novinarske nagrade “Gordana Suša”

U uži izbor ušla je i novinarka Arijana Saračević – Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine).
 
foto: Nova TV
 
Regionalna novinarska nagrada “Gordana Suša” koju prvi put ove godine dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pripala je novinaru televizije Nova TV iz Zagreba Hrvoju Krešiću, a svečano uručenje nagrade bit će upriličeno u četvrtak 2. februara od 19 sati u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), javio je NUNS.
 
Žiri je saopštio da su pored Krešića u uži izbor ušle novinarke Arijana Saračević – Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija), i da je u takvoj konkurenciji bilo izuzetno teško donijeti konačnu odluku.
 
Nagrada “Gordana Suša” osnovana je i dodjeljuje se od ove godine za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a prema ocjeni žirija, Hrvoje Krešić je svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet.
 
Nagrada podrazumijeva i razumijevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru regiona.
 
“Imajući u vidu da se radi o nagradi za rad u televizijskom mediju, kojem je Gordana Suša pre svega pripadala, i koji se u savremenom svetu menja velikom brzinom, važni kriterijumi bili su i ispoljeni talenat i sposobnost novinarki i novinara za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena”, kaže se u obrazloženju žirija gdje se naglašava da je Krešić u prethodnoj godini bezuslovno promovisao sve navedene kriterijume.
 
Profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost, spremnost da pomogne kolegama iz drugih medija, i kako se dodaje u obrazloženju snažan televizijski identitet i lični integritet karakterišu rad Hrvoja Krešića.
 
"Menjao je televizijske redakcije, ali ne i način rada, i u sebi je integrisao talenat i veštinu izveštavanja u najrazličitijim televizijskim formatima. Sa istim stavom i pažnjom pristupao je razgovorima sa svojim sagovornicima, bilo da se radi o običnim građanima, javnim ličnostima ili državnicima, a izveštavao je u uobičajenim i kriznim okolnostima, uvek sa pribranošću vrhunskog profesionalca i po nalozima profesionalne etike i fer izveštavanja, podjednako kod kuće, iz regiona ili inostranstva”, ističe se u obrazloženju odluke o dodjeli Nagrade “Gordana Suša”.
 
NUNS je Nagradu “Gordana Suša” osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i uz podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih televizijskih novinarki sa ovih prostora.
 
Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić (predsjednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsjednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Fahri Musliu i Velimir Ilić.
 
Nagradu je podržao Media Diversity Institute – Western Balkans (Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan).
  
Hrvoje Krešić, (1981.), rodom je iz Neuma (Bosna i Hercegovina). Studirao je hrvatski jezik i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Novinarstvom se počeo baviti 2005. godine u zagrebačkom dopisništvu Novog lista gdje je proveo šest godina, a 2011. prelazi na Televiziju RTL  gdje počinje karijeru televizijskog reportera. Novinarstvo je usavršavao na Univerzitetu u Oxfordu, na prestižnom Reutersovom institutu za novinarstvo.
 
Tokom dosadašnje karijere izvještavao je za velike svjetske medijske kuće uključujući CNN. Od 2017. do 2022. radio je na N1 televiziji, a od prošle godine radi na Televiziji Nova. Član je Hrvatskog novinarskog društva. Trostruki je dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) – 2009. nagrađen je za najbolji rad u pisanom novinarstvu, nagrada za najbolji rad u televizijskom novinarstvu pripala mu je 2014. godine, a 2018. nagrada “Novinar godine”. Dobitnik je i nagrade “European Young Journalist” za 2008. godinu.
 
Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.