Guardian: Tamna strana internet komentara

Guardian: Tamna strana internet komentara

Guardian: Tamna strana internet komentara

Analiza 70 miliona korisničkih komentara na web sajtu britanskog Guardiana pokazala je da tekstovi koje su napisale žene i članovi rasnih manjina privlače najviše online prijetnji.

U sklopu serijala koji se bavi rastućim globalnim fenomenom online zlostavljanja, britanski dnevni list Guardian naručio je analizu 70 miliona komentara ostavljenih na njihovom web sajtu od 2006. godine.

Analiza je pokazala da su od 10 autora koji primaju najviše prijetnji, osam žene, a dva crni muškarci. Deset novinara koji su najmanje meta prijetnji su svi muškarci.

Prijetnje novinarkama prate ranije ustanovljene obrasce neravnomjerne raspodjele novinarskih poslova po temama izvještavanjama.

"Tekstovi koje su napisale žene dobijaju više blokiranih (ometajućih ili prijetećih) komentara u svim sekcijama novina. Ali što ta sekcija ima manje novinarki, to je ovakva vrsta komentara češća (npr. Sport ili Tehnologija). Sekcija Moda, gdje većinu tekstova pišu žene, jedna je od rijetkih gdje većina blokiranih komentara stiže na tekstove koje su napisali muškarci", kaže se u predstavljanju analize.

Ranija istraživanja pokazala su da su prijetnje protiv novinarki koji izvještavaju o tehnologiji često toliko oštre da novinarke skrivaju svoj spol ili čak sasvim napuštaju pisanje o toj temi.

Istraživanje je pokazalo da tekstovi o feminizmu i temi silovanja privlače posebno visok broj negativnih i prijetećih komentara.

Guardian navodi da se prijetnje često proširuju izvan web sajta, te da su određene novinarke i novinari mete prijetnji i na društvenim medijima, a zabilježeni su i slučajevi fizičkih prijetnji i praćenja.

U zaključku analize, autori postavljaju pitanje da li ovakvo ponašanje na internetu uzrokuje širu društvenu štetu, gušeći glasove onih koji predstavljaju manjinska mišljenja u određenim područjima.

Tim Guardiana u posljednjih deset godina blokirao je 1,4 miliona komentara koji ruše pravila ponašanja na web sajtu.

Izvor: Daily Dot, Guardian, Naked Security