Guardian i Times objavili nove smjernice za društvene mreže za svoje zaposlenike

Guardian i Times objavili nove smjernice za društvene mreže za svoje zaposlenike

Guardian i Times objavili nove smjernice za društvene mreže za svoje zaposlenike

“Preporučujemo zaposlenima da brišu stare tweetove ili objave sa drugih mreža”, jedna je od novih smjernica Guardiana.
 
foto: Joshua Hoehne on Unsplash
 
Američka dnevna novina New York Times prošlog mjeseca je uvela nove smjernice o načinu na koji novinari zaposleni u tom mediju treba da koriste Twitter, iz razloga što je, prema njihovim navodima, ta platforma oduzimala previše vremena novinarima, a ove sedmice su isto učinili i u britanskoj dnevnoj novini The Guardian te od sada, prema novim smjernicama, društvene mreže nisu obavezne u grupaciji Guardian News Media koja ima dopisništvo i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Australiji. 
 
Guardian News Media prema novim smjernicama ne zahtijeva od zaposlenika da tweetaju ili objavljuju na bilo kojoj platformi društvenih mreža te se preporučuje da radnici koriste društvene mreže povremeno, odnosno da dijele priče Guardiana i Observera (sestrinska firma Guardiana), da prate dešavanja, da prikupljanju vijesti, da bi pronašli izvor ili nikako. Naglašeno je da se od zaposlenika ne očekuje prisustvo na mrežama ili praćenje društvenih mreža.
 
Kada je riječ o političkim mišljenjima navodi se da zaposleni koji prate vijesti trebaju imati na umu da izražavanje stranačkih, stranačko-političkih ili jakih stavova na društvenim mrežama može narušiti reputaciju Guardiana i na njihovo izvještavanje zasnovano na činjenicama, kao i njihovu vlastitu reputaciju kao novinara. Isto važi i za lajkove i retvitanje. Novinari sa velikim brojem pratilaca moraju biti posebno oprezni u vezi s tim, navodi se u smjernicama.
 
“Vaše ponašanje će se odraziti na Guardian News Media. Dobro razmislite prije nego što citirate/tvitate”, navedeno je.
 
Jedna od smjernica glasi i da se ne smiju svađati ili kritikovati kolege ili kompaniju na društvenim mrežama.
 
Ističe se da novinari Guardiana općenito ne bi trebali objavljivati vijesti na Twitteru te je podcrtano da je njihov posao kao novinara objavljivanje vijesti na portalu, a ne na društvenim mrežama. 
 
“Samo zato što Twitter kaže da je to priča ne znači da jeste” - jedna je od smjernica koja navodi da, iako neka priča izaziva zanimanje na društvenim mrežama ili je više ljudi tvitovalo o njoj, to ne znači da ima vrijednost vijesti i da se mora izvještavati ili dalje širiti na društvenim mrežama.
 
Jedna od stavki je i da novinari brišu stare tweetove i druge postove na društvenim mrežama.
 
Guardian također planira uvesti novu ulogu u uredničkim smjernicama koja uključuje odgovornost za društvene mreže, tako da novinari i urednici Guardian News Medije imaju s kim razgovarati te potražiti stručni savjet i podršku ako su suočeni sa zlostavljanjem ili uznemiravanjem.
 
Podsjetimo, od prošlog mjeseca Twitter je neobavezan u Timesu i njegovo korištenje od tada nije obavezno za posao novinara.
 
Izvor: NiemanLab
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.