Google ulazi na tržište kablovske televizije?

Google ulazi na tržište kablovske televizije?

Google ulazi na tržište kablovske televizije?

Inovatori iz programa Google Fiber rade na razvoju alternativnih načina pristupa kablovskim televizijskim kanalima.

Milo Medin iz Google-a, smatra da će inžinjeri Google Fiber-a u dogledno vrijeme izumiti način pristupa kablovskim kanalima koji će prevazići trenutni model "kabastih crnih kutija pored televizora".

Kako prenosi Washington Post, Medin smatra da bi takav razvoj situacije potakao dalje inovacije od strane internet kompanija poput Amazona, Google-a i Applea, koji će korisnicima nuditi vlastite aparate za pristup kablovskim kanalima, nego i proizvođača televizijske opreme, koji će biti u mogućnosti da novu generaciju pametnih televizora priključe direktno na kablovsku mrežu.

Googleov program Fiber korisnicima u SAD-u omogućava pristup širokopojasnom internetu i kablovskim kanalima i trenutno ima skoro 30.000 pretplatnika.

Iako zvanično još uvijek nema planove za razvoj takvih uređaja, izvještaji pokazuju da Google Fiber tokom 2016. godine planira širenje mreže, a otvaranje teme ukidanja iznajmljivanja "kabastih crnih kutija" povezuje se sa prijedlogom pred Federalnom komisijom za komunikacije (FCC), koji bi kompanijama poput Google-a i Apple-a otvorio pristup redizajniranju načina korištenja i troškova kablovske televizije. 

Izvor: Washington Post, Fool.com, Philly.com