Google News uvodi tag "fact check"

Google News uvodi tag "fact check"

Google News uvodi tag "fact check"

Čitaoci koji pristupaju vijestima putem platforme Google News od sada će biti obaviješteni o člancima koji su prošli kroz provjeravanje činjenica.
 
Foto: Pixabay
 
Google je najavio kako će oznaka "fact check" od sada stajati ispred članaka koji su prošli kroz proces provjere činjenica. Tag će se pojaviti kada čitaoci pristupe proširenom prikazu vijesti koju žele čitati, zajedno sa tagovima kao što su "najcitiraniji", "lokalni izvor" ili "in depth".
 
Foto: Poynter
 
"Uzbuđeni smo što vidimo širenje 'fact check' zajednice i što predstavljamo njihove napore da razdvoje činjenice od fikcije, mudrost od spina", poručili su iz Googlea.
 
Oznaku "fact check' moći će dobiti članci sa web stranica koje pristupaju provjeravanju činjenica pomoću platforme ClaimReview, koju trenutno koristi oko deset domena.
 
Predizborna kampanja pred nastupajuće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama još jednom je pokrenula diskusiju o važnosti provjeravanja činjenica, posebno onoga što predsjednički kandidati iznose tokom popularnih TV debata.