Google i YouTube će zabranjivati sadržaj sa netačnim informacijama o klimatskim promjenama

Google i YouTube će zabranjivati sadržaj sa netačnim informacijama o klimatskim promjenama

Google i YouTube će zabranjivati sadržaj sa netačnim informacijama o klimatskim promjenama

Kritičari su, kako piše BBC, pozvali društvene mreže da se na isti način kao Google uhvate u koštac sa netačnim informacijama o klimatskim promjenama, kao i lažima o pandemiji koronavirusa.

foto: pixabay

Iz Googlea je saopšteno da će prikazivanje oglasa i drugog sadržaja sa netačnim informacijama o klimatskim promjenama biti zabranjeno na YouTubeu, piše BBC.

Zabrane će obuhvatiti videozapise i oglase koji su, kako se navodi, u suprotnostima sa “naučnim konsenzusom o postojanju i uzrocima klimatskih promjena”, a za uklanjanje takvog sadržaja će se osim ljudskih napora koristiti i automatizirani alati.

Nova politika Googlea će se, kako piše BBC, primjenjivati na sadržaj koji govori da su klimatske promjene prevara, kao i na tvrdnje koje poriču trendove o globalnom zagrijavanju i one koje kažu da ljudi doprinose klimatskim promjenama.

Navedene promjene će značiti i da se putem YouTubea neće moći zarađivati od oglašavanja za sadržaje koji poriču klimatske promjene.

Prema pisanju BBC-a, američka nevladina organizacija Avaaz koja se, između ostalog, bavi problemima o klimatskim promjenama, prošle godine je optužila YouTube da potiče širenje netačnih informacija o klimi putem svog programa za monetizaciju. Osnivač Avaazovog projekta o dezinformacijama  Fadi Quran je rekao da bi poricanje o klimatskim promjenama moglo promijeniti tok ekonomije, navodeći da je sve više netačnih informacija o toj temi.

Cilj nove politike Googlea je, kako piše BBC, da na svojim platformama stane u kraj netačnim sadržajima o klimatskim promjenama koji privlače preglede, lajkove, a time i novac putem oglašavanja.

BBC piše da su kritičari uputili poziv društvenim mrežama da se na isti način kao Google uhvate u koštac sa netačnim informacijama o klimatskim promjenama, kao i lažima o pandemiji koronavirusa. To bi uključivalo označavanje lažnih podataka, poništavanje videozapisa i sadržaja koji dovode u zabludu o klimatskim promjenama pomoću algoritama web lokacija tako da se oni ne preporučuju korisnicima.

Ovu odluku su pozdravili i iz organizacije Greenpeace navodeći kako to ipak nije dovoljno da se zaustavi ogromna količina dezinformacija o klimi i okolišu na platformama velikih tehnoloških kompanija.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.