Freedom House: Sloboda izražavanja na internetu pod neviđenim pritiskom

Freedom House: Sloboda izražavanja na internetu pod neviđenim pritiskom

Freedom House: Sloboda izražavanja na internetu pod neviđenim pritiskom

Pristup internetu bio je blokiran u najmanje 20 zemalja, dok je 21 zemlja blokirala pristup platformama društvenih mreža, navodi se u izvještaju Freedom Housea.

foto: screenshot Freedom House

Globalni pad slobode na internetu bilježi se 11. godinu zaredom, a najveća pogoršanja zabilježena su u Mijanmaru, Bjelorusiji i Ugandi, navodi se u novom izvještaju Freedom Housea.

Ključni rezultati istraživanja Freedom Housea provedenog u periodu između juna 2020. i maja 2021. pokazali su da su se vlade zemalja širom svijeta sukobile sa tehnološkim kompanijama po pitanju prava korisnika, kao i da su vlasti najmanje 48 zemalja tokom prošle godine za tehnološke kompanije uvodile nova pravila koja se tiču objavljivanja sadržaja i podataka.

Neki od problema navedenih u izvještaju bili su vezani za probleme poput uznemiravanja na internetu i manipulacije na tržištu kako bi se smanjila sloboda izražavanja i stekao veći pristup privatnim podacima.

Za slobodu izražavanja na internetu se navodi da se nalazi pod neviđenim pritiskom, kao i da je zabilježen najveći broj hapšenja internet korisnika zbog nenasilnog političkog, društvenog ili vjerskog govora. U izvještaju se navodi da su vlasti 56 zemalja hapsili i osuđivali korisnike zbog njihovog govora na internetu.

Pristup internetu je u navedenom periodu istraživanja, bio zabranjen u najmanje 20 zemalja, dok je 21 zemlja u istom periodu, blokirala pristup društvenim mrežama i to najčešće u periodima održavanja izbora ili protesta. U izvještaju se navodi i da se vlasti najmanje 45 zemalja sumnjiče da su nabavljale softvere za špijunažu ili tehnologiju za izvlačenje podataka.

Od 70 država obuhvaćenim istraživanjem, 48 ih je uvelo pravne ili administrativne mjere protiv tehnoloških kompanija, a uvođenjem brojnih novih zakona nametnuta je cenzura i zahtjevi za prikupljanjem podataka, piše u izvještaju.

Rezultati istraživanja su pokazali i da je Kina sedmu godinu zaredom najgore okruženje po pitanju slobode na internetu, a navodi se i da su vlasti te zemlje uvele zatvorske kazne za nezavisno izvještavanje i svakodnevnu komunikaciju, a jedna od tema koja je najviše cenzurisana u Kini je i dalje pandemija koronavirusa.

Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama, u izvještaju piše da se sloboda na internetu u toj zemlji nalazi u padu, petu godinu zaredom, te da se lažne i manipulativne informacije u toj zemlji nastavljaju širiti internetom.

Treću godinu zaredom Island je najbolje rangirana zemlja po pitanju slobode na internetu, a slijede ga Estonija i Kostarika za čije korisnike se u izvještaju navodi da uživaju velike slobode i zaštitu njihovih prava na internetu.

U izvještaju se navodi i da države moraju zaštititi ljudska prava na internetu i sačuvati njegovu otvorenost, kao i da bi se korisnicima internet trebalo omogućiti da se slobodno izražavaju i razmjenjuju informacije.

Osim toga, neke od preporuka iz izvještaja kažu da bi se nadzorni alati i alati za prikupljanje podataka trebali strogo regulisati, da bi vlade zemalja trebale ažurirati pravne okvire koji bi zaštitili korisnike na internetu i privatnost njihovih podataka, ograničiti cenzuru i nadzor korisnika, te potpuno integrisati načela ljudskih prava u provedbu politike takmičenja na tržištu.

U izvještaju se navodi i da pristup internetu ima više od 3,8 milijardi korisnika, a 75 posto njih živi u zemljama u kojima su korisnici hapšeni zbog objavljenog sadržaja na internetu, kao i da 72 posto njih živi u zemljama u kojima su korisnici zbog objava na internetu bili napadnuti ili ubijeni.

Izvor: Freedom House

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.