Freedom House: Pandemija koronavirusa ubrzala globalni pad slobode izražavanja

Freedom House: Pandemija koronavirusa ubrzala globalni pad slobode izražavanja

Freedom House: Pandemija koronavirusa ubrzala globalni pad slobode izražavanja

Tokom pandemije zabilježena su ograničenja za medije u 47 posto zemalja obuhvaćenih istraživanjem Freedom Housea.

foto: Freedom House naslovnica izvještaja

Pandemija koronavirusa produbila je demokratsku krizu u svijetu i pružila pokriće vladama u ušutkivanju medija i kritičara, ometanju izbora, a narušila je i odgovornost potrebnu za zaštitu ljudskih prava i javnog zdravlja, piše u novom izvještaju Freedom Housea “Demokaratija pod lockdownom” koje je provedeno u periodu od januara do septembra 2020.

Pandemija koronavirusa ubrzala je globalni pad slobode izražavanja koji prema istraživanjima Freedom Housea traje već 14 godina, a tokom pandemije zabilježena su ograničenja za medije u najmanje 91 od 192 (47 posto) zemlje čije su vlade donosile novi zakon protiv širenja “dezinformacija” o koronavirusu, piše u istraživanju.

U istraživanju se navodi i da su novinari koji su izvještavali o koronavirusu bili uhapšeni ili maltretirani i da su vlade nadzirale medijske sadržaje, obustavljale printanje novina, ograničavale ispitivanja novinara na konferencijama za medije, blokirale web portale i uklanjale su postove sa društvenih mreža. Restrikcije na slobodu govora ili kritike su prema istraživanju uvele vlade najmanje 72 zemlje širom svijeta, a navodi se i da više od polovine ispitanika nema povjerenja u vlade svojih zemalja i ne vjeruju u informacije o pandemiji koje im vlade plasiraju.

Freedom House u svojim godišnjim izvještajima zemlje širom svijeta svrstava u kategorije slobodnih, djelimično slobodnih i neslobodnih zemalja gdje je Bosna i Hercegovina ove godine, kao i prošle, ocijenjena kao djelimično slobodna zemlja.

Afera “respiratori” i zloupotreba vlasti

U istraživanju je potkrijepljena tvrdnja da smanjenjem transparentnosti raste korupcija a, kako se navodi, korupciju je omogućilo to što su se masovni vladini izdaci za pomoć zdravstvu i ekonomiji često provodili nabrzinu i bez uspostavljenih mehanizama kojim bi se vršio nadzor.

Tokom istraživanja, ispitanici su svjedočili o nestanku zaliha ili sumnjivim ugovorima sa necertificiranim pružaocima medicinskih usluga. Tako je naveden i slučaj Bosne i Hercegovine gdje je ugovor za nabavku respiratora dobila firma za obradu malina. Aferu “respiratori” istražio je portal Fokus.ba, a nakon medijskog izvještavanja tužilaštvo je pokrenulo istragu u tom slučaju. Također se navodi da novinari i zagovornici demokratije moraju nastaviti vršiti pritisak na vlade kako bi bile transparentne i kako bi se pridržavale vladavine zakona.

Kako piše u izvještaju, vlade su pojavu koronavirusa iskoristile i kao izgovor da bi sebi dali posebna ovlaštenja koja nisu neophodna za zaštitu javnog zdravlja. Tako se navodi da je vanredna situacija iskorištena i za uplitanje u rad pravosudnog sistema, a tokom pandemije su se nametala i ograničenja političkim pritivnicima.

Sagovornik iz Srbije je rekao da je pravosuđe te zemlje postalo marioneta izvršne vlasti gdje se suđenja održavaju putem video linka i bez prisustva branitelja.

Zloupotrebe vlasti također su uticale i na izbore koji su otkazani u devet zemalja, dok je u nekim zemljama došlo do zakazivanja novih izbora. U nekim zemljama je, poput Bjelorusije, zbog rezultata predsjedničkih izbora došlo do protesta građana. U toj zemlji je tokom protesta došlo do brojnih kršenja medijskih sloboda gdje je tokom šest sedmica nakon izbora privedeno više od 170 novinara. Kako piše u izvještaju, protesti su tokom pandemije koronavirusa zabilježeni u najmanje 90 zemalja uprkos tome što je 158 zemalja uvelo nove mjere u vezi sa protestima.

Pandemija je produbila jaz u demokratskim institucijama Sjedinjenih Američkih Država i to ne zbog toga što su među najbrojnijim po broju preminulih od koronavirusa u svijetu, nego zato što je u toj zemlji izborna godina zbog čega, kako se navodi u istraživanju, dolazi do politiziranja zdravstva. Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, oštro je kritikovana zbog širenja dezinformacija o koronavirusu. Trump je na konferencijama za medije, kao i na društvenim mrežama, govorio i širio dezinformacije o tome da virus ne postoji, a promovisao je i nedokazane tretmane i lažne zdravstvene statistike, piše u istraživanju.

Pandemija negativno uticala na marginalizove grupe

Prema istraživanju Freedom Housea, pandemija koronavirusa negativno se odrazila i na grupe koje su već bile marginalizovane širom svijeta.

Istraživanje je pokazalo da su mediji u Velikoj Britaniji izvještavali o tome da je pod novim policijskim ovlastima tokom pandemije najveći broj zatvorenika koji su porijeklom iz Azije ili su Afroamerikanci. Romske četvrti u Bugarskoj su stavljene pod oštrija ograničenja kretanja od područja u kojima Romi nisu činili većinu, a kako se navodi u istraživanju, vlade i društva tih zemalja su marginalizovane grupe okrivile za širenje virusa.

Slično je i na Šri Lanki gdje su za širenje virusa optuženi muslimani, a u toj zemlji su i mediji isticali one slučajeve kada su zaraženi pacijenti bili iz te manjinske grupe. U Turskoj su za širenje virusa optuženi pripadnici LGBTIQ populacije, dok su u Srbiji su za širenje virusa “glavni krivci” migranti. Kao pozitivan primjer, u istraživanju se navode Portugal i Tunis koji su pružili pomoć migrantima. Naprimjer, Portugal je migrantima dodijelio privremeno državljanstvo kako bi mogli koristiti javne usluge.

S ciljem zaštite političkih prava i građanskih sloboda iz Freedom Housea preporučuju zemljama da osiguraju odgovarajuće i vremenski ograničene mjere zaštite, tehničku podršku, pristup provjerenim informacijama, podršku sigurnim i fer izborima uz poštovanje javnog zdravlja, kao i borbu protiv korupcije i osiguravanje hitnog fonda koji će omogućiti organizacijama za ljudska prava da nastave svoje svakodnevne poslove.

Prema navodima iz izvještaja, kriza demokratskog upravljanja koja je započela mnogo prije pandemije, vjerojatno će se nastaviti i nakon povlačenja zdravstvene krize, jer će zakone i norme koji su sada na snazi biti teško poništiti, a navodi se i da će negativan uticaj koronavirusa na demokratiju i ljudska prava biti nastavljen u narednih tri do pet godina.

Izvor: Freedom House

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.