Nezavisnost medija u BiH među najlošijim u regionu

Nezavisnost medija u BiH među najlošijim u regionu

Nezavisnost medija u BiH među najlošijim u regionu

Sedmu godinu zaredom naša zemlja dobiva istu ocjenu.
 
Foto: Pixabay
 
Američka nevladina organizacija Feedom House ocijenila je nezavisnost medija u Bosni i Hercegovini ocjenom 4.75 (skala uključuje ocjene od 1 do 7, pri čemu je 7 najlošija ocjena).
 
"Bh. medijsko tržište je prezasićeno. Na kraju 2016. godine, postojalo je devet dnevnih novina, osam novinskih agencija, više od 100 periodičnih štampanih izdanja, 46 televizijskih stanica i 148 radijskih stanica", navodi se u novom izvještaju o državama u tranziciji u kojem je ocjenjivan stepen demokratije u tranzicijskim zemljama širom svijeta.
 
U izvještaju se navodi i teška situacija u kojoj se BHRT nalazi godinama, posebno zbog smanjenja sredstava koja dolaze od plaćanja pretplate, kao i zbog neplaćenih dugova entitetskih emitera, koji su i sami u financijskim problemima.
 
Pregled stanja u BiH tokom proteklih godina, FOTO: Freedom House
 
Kao najznačajnije medijske teme izdvojeni su izbori i referendum u Republici Srpskoj, a politički lideri iz BiH i regiona poput Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Aleksandra Vučića često su zauzimali pozicije na naslovnim stranama štampe.
 
Od zemalja u regiji najbolju poziciju zauzela je Slovenija s ocjenom 2.50, zatim Hrvatska sa 4.25, a slijede Crna Gora i Srbija, obje s ocjenom 4.50. Najlošije pozicionirane zemlje regije su Kosovo sa skorom od 5.0 i Makedonija sa 5.25.
 
Ocjena za ukupni proces demokratizacije u našoj zemlji iznosi 4.54, što je BiH dovelo na 16. mjesto od ukupno 29 zemalja koje su bile predmet istraživanja. Najbolju ukupnu ocjenu u 2017. godini dobila je Estonija - 1,93, a najlošiju Uzbekistan - 6,96.
 
Kompletan izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje.