Facebook: Najpopularnije u 2015.

Facebook: Najpopularnije u 2015. (rdn)

Facebook: Najpopularnije u 2015.

Popularna internet društvena mreža objavila je pregled momenata koji su obilježili proteklu godinu u vijestima, a korisnicima ponudila poboljšanja njihovih vlastitih kompilacija iz 2015.

Američki predsjednički izbori, teroristički napadi u Francuskoj, sukob u Siriji i izbjeglička kriza koja ga je pratila, zemljotres u Nepalu i grčka ekonomska kriza teme su koje su obilježile 2015. godinu, prema statistikama najpopularnije internet društvene mreže. Korisnici Facebooka govorili su i o legalizaciji istospolnih zajednica, borbi protiv ISIS-a, te rasnim tenzijama u SAD-u. 

Iako Facebook nije prvi izbor korisnika koji žele da prate vijesti online, ta kompanija posljednjih godina ulaže značajne napore da sustigne konkurentski Twitter na tom polju, a uvedeni su i posebni alati koji novinarima omogućavaju lakše pronalaženje i korištenje informacija koje korisnici postavljaju na Facebook. 

Novost za pojedinačne korisnike je i činjenica da je ovogodišnja verzija alata "Moja godina" prilagođena tako da ne uključuje bolne uspomene koje bi korisnici željeli izbjeći, poput slika bivših veza ili voljenih osoba koje su umrle - algoritmi su podešeni da preskoče ovakve postove, a ukoliko ih ipak propuste, Facebook je krajnju kontrolu nad izborom slika i uspomena koje su uključene u ovu kompilaciju ostavio u rukama korisnika.

Pogledajte video pregled vijesti i priča koje su obilježile 2015. na Facebooku: