Facebook Instant Articles uskoro dostupni svima

Facebook: Instant Articles uskoro dostupni svima

Facebook Instant Articles uskoro dostupni svima

Facebookova funkcija objavljivanja tesktova unutar te društvene mreže od 12. aprila će biti dostupna "izdavačima svih veličina, bilo gdje u svijetu".

Foto: Facebook

Svi koji se bave produkcijom online sadržaja, bez obzira na veličinu organizacije i lokaciju, od aprila će moći koristiti usluge Facebookovog servisa Instant Articles, koji tekstove objavljuje direktno unutar mreže i sa autorima sadržaja dijeli prihode od reklama koji ga prate, najavljeno je na službenom blogu kompanije.

Sistem Instant Articles predstavljen je u maju prošle godine s namjerom bržeg učitavanja sadržaja uvezanih na Facebook, što je riješeno ugovorima sa izdavačima koji su pristali da se njihove vijesti i drugi sadržaji objavljuju direktno na Facebooku, umjesto da vode na njihove web sajtove.

Programu se od tada priključio niz velikih medijskih kuća, poput New York Times-a, Guardiana, National Geographica, BuzzFeed-a i BBC News-a, pa se smatra dovoljno uspješnim da bude proširen i ponuđen svim korisnicima mreže. Do otvaranja pristupa u aprilu, Facebook nudi uputstva za kreiranje sadržaja za tu platformu.

Izvor: Nieman Journalism Lab, The Verge