Facebook: Dvije milijarde postova dostupno za pretraživanje

Facebook: Dva biliona postova dostupna za pretraživanje korisnicima

Facebook: Dvije milijarde postova dostupno za pretraživanje

Prije gotovo godinu, Facebook je transformisao svoj alat za pretraživanje, koji je uobičajeno korišten za pronalazak ostalih korisnika, u alat koji nudi opciju pretrage onih tema o kojima se najviše priča na ovoj društvenoj mreži.

Kompanija je tada indeksirala postove svih korisnika Facebooka, tako da ste mogli vidjeti diskusije vaših prijatelja unoseći određene pojmove u Facebook tražilicu, umjesto da čekate da se postovi pojave na vašem News Feedu. Sada Facebook želi otići korak dalje, i svojim korisnicima nudi pristup kompletnom sistemu postova objavljenih na društvenoj mreži – cifri od dvije milijarde. Na ovaj način funkcija pretraživanja Facebooka postaje mnogo šira i zanimljivija od jednostavnog alata za traženje drugih osoba.

Kompanija želi pružiti korisnicima uvid o glavnim temama koje su zastupljene na internetu u stvarnom vremenu, na način na koji je to, do sada, za rukom pošlo jedino Twitteru. Pretraživač će vas i dalje, prije svega, uputiti na autoritativne izvore kao što su novinske organizacije, ali će rezultati pretraživanja postati „sitničaviji“ kako budete nastavljali pretragu; prvo ćete doći do podataka o čemu vaši prijatelji pričaju, lajkaju i komentarišu, a zatim i do diskusija stranaca na istu temu. Prvi put korisnicima će biti omogućeno da jednostavno pronađu postove bilo koga, a jedino ograničenje je da ti postovi moraju biti označeni kao javni.

Foto: The Verge

„Nakon što smo indeksirali cjelokupnu svjetsku konverzaciju, možemo vam reći stvari koje su u trendu, koje su udarne teme i o svemu onome što se dešava upravo sada. Cijela ideja o kojoj ovdje govorimo je ta da sada možete grupisati dijelove sadržaja na određen način i tako vrlo jednostavno dobiti uvid u cjelovitu priču“, kaže Rousseau Kazi, Facebookov produkt menadžer tima za pretraživanje.

Izvori: The Verge, Wired