Facebook će uklanjati lažne tvrdnje o vakcinama

Facebook će uklanjati lažne tvrdnje o vakcinama

Facebook će uklanjati lažne tvrdnje o vakcinama

Iako su i ranije uklanjali lažne vijesti, suočavaju se sa kritikama da i dalje daju slobodan prostor za širenje dezinformacija o pandemiji.
 
foto: pixabay
 
Kako bi umanjili “neposrednu fizičku štetu”, iz kompanije Facebook najavljuju da planiraju uklanjati obmanjujuće i lažne informacije na društvenim mrežama Facebook i Instagram, piše BBC, podsjećajući na to da su prve isporuke vakcine protiv novog koronavirusa stigle u Veliku Britaniju.
 
Objave koje će biti uklonjene, osim onih koje su već raskrinkale fact-checking organizacije, bit će one koje sadrže netačne informacije o sastavu vakcine, sigurnosti, efektima i nuspojavama, a bit će odstranjene i već poznate lažne teorije zavjera poput one da vakcina protiv koronavirusa sadrži mikročip koji će kontrolisati i nadgledati pacijenta.
 
Iz kompanije Facebook kažu kako su i ranije uklanjali netačne informacije. I pored toga, suočavaju se se oštrim kritikama da i dalje daju slobodan prostor za širenje dezinformacija o pandemiji.
 
“Nećemo moći početi primjenjivati ove politike preko noći”, saopštili su iz Facebooka.
 
Inače je ta kompanija od početka godine provodila aktivnosti vezane za uklanjanje neprovjerenih sadržaja o pandemiji, lažnim lijekovima i tvrdnjama da virus ne postoji, ali je i dalje jako puno dezinformacija koje se šire i zbog toga se suočava sa kritikama.
 
Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.