Facebook će uklanjati dezinformacije o svim vakcinama

Facebook zabranio širenje dezinformacija o svim vakcinama

Facebook će uklanjati dezinformacije o svim vakcinama

Ova odluka je uslijedila nakon višegodišnjeg širenja dezinformacija o vakcinama na toj društvenoj mreži.

foto: pixabay

Facebook će uklanjati dezinformacije o vakcinama nakon što su se na toj društvenoj mreži godinama širile štetne i neutemeljene zdravstvene tvrdnje, piše The Guardian.

Iz Facebooka su najavili da će postovi sa lažnim tvrdnjama o vakcinama biti uklonjeni i da će stranice, grupe i profili koji na toj društvenom mreži budu ponavljali objavljivanje takvog sadržaja biti uklonjeni. Ova pravila dio su oštrije politike o širenju dezinformacija o koronavirusu na toj društvenoj mreži, a ista pravila važe i za Instagram koji je u vlasništvu Facebooka.

The Guardian piše da je širenje dezinformacija na Facebooku uticalo na jačanje antivakserske retorike, kao i da će se nova pravila primjenjivati na postove kojima upravljaju korisnici te društvene mreže, ali i na plaćene oglase.

Facebook je tokom pandemije koronavirusa nekoliko puta ažurirao svoje politike prema sadržaju u vezi sa tim virusom, a kako piše The Guardian, nova pravila će zabranjivati lažne tvrdnje da je COVID-19 nastao umjetnim putem i da ga je stvorio čovjek, kao i da vakcine nisu učinkovite u prevencije od bolesti i da je sigurnije dobiti bolest nego vakcinu. Novim pravilima je zabranjeno i širenje neistina koje uključuju sugerisanja da vakcine uzrokuju autizam što se navodi kao neutemeljena tvrdnja mnogih antivaksera.

Uprkos tome što je Facebook u borbi protiv širenja dezinformacija od aprila prošle godine počeo ažurirati politiku prema sadržaju o koronavirusu, The Guardian piše da se ova kompanija suočila sa kritikama koje se tiču širenja dezinformacija o koronavirusu na toj društvenoj mreži.

Kako se navodi, Facebook je naprimjer u decembru prošle godine omogućio da jedan videozapis sa sadržajem teorija zavjere postane viralan na toj platformi, kao i da kasnije nije uspješno uklonio stranice poznatog antivakserskog aktiviste koji je nastavljao otvarati nove profile nakon što mu je prvobitno bio zabranjen.

The Guardian piše da je u decembru 2020. Facebook, između ostalog, počeo uklanjati i postove koji sugerišu da vakcine protiv koronavirusa sadrže mikročipove, kao i tvrdnje da nošenje zaštitnih maski ne pomažu u sprečavanju širenja zaraze i da 5G tehnologija pridonosi ili uzrokuje zarazu koronavirusom.

Izvor: The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.