Evropski sud za ljudska prava osudio Švicarsku zbog prisiljavanja novinarke da otkrije svoje izvore

Evropski sud za ljudska prava osudio Švicarsku zbog prisiljavanja novinarke da otkrije svoje izvore

Evropski sud za ljudska prava osudio Švicarsku zbog prisiljavanja novinarke da otkrije svoje izvore

Novinarka Nina Jecker je 2012. godine razotkrila višegodišnju trgovinu drogom.

foto: wikipedia

Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga osudio je Švicarsku zbog prisiljavanja novinarke Nine Jecker da svjedoči i otkrije svoje izvore o izvještavanju o trgovini drogom, piše u saopštenju za medije tog suda iz kojeg su podsjetili na važnost zaštite novinarskih izvora u demokratskom društvu.

Novinarka Jecker je u tekstu objavljenom 2012. godine razotkrila višegodišnju trgovinu drogom gdje je otkriveno da je odgovorna osoba za trgovinu drogom ostvarivala godišnju dobit od 12 hiljada švicarskih franaka. Nakon objavljivanja tog teksta je došlo do pokretanja istrage kada je Jacker pozvana da svjedoči u tom slučaju, što je ona odbila.

U saopštenju za medije Evropskog suda za ljudska prava piše da je švicarski federalni sud smatrao da novinarka Jecker nije mogla odbiti svjedočenje u slučaju jer je trgovina lakim drogama kvalifikovana kao kazneno djelo i da je u tom slučaju javni interes za krivično gonjenje nadmašio interes zaštite izvora.

Federalni sud te zemlje je uskratio zaštitu izvora, presudivši da je svedočenje novinarke Jecker jedini način da se identifikuje počinilac i da je javni interes „iznad privatnog interesa“ novinarke, navedeno je u odluci Evropskog suda za ljudska prava.

Jecker je zbog presude švicarskog suda uložila žalbu Evropskom sudu za ljudska prava 9. maja 2014. godine gdje je 6. oktobra 2020. jednoglasnom odlukom sudija presuđeno u njenu korist.

Presudom je utvrđeno da je u njenom slučaju prekršen Član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji štiti prava slobode izražavanja, a u presudi je istaknuto i da se obaveza novinara da otkrije svoj izvor može opravdati samo ako preovladava javni interes koji u konkretnom slučaju nije utvrđen.

O ovome je odlučivalo sedam sudija Evropskog suda za ljudska prava koji su u svojoj odluci podsjetili na važnost zaštite novinarskih izvora za slobodu medija u demokratskom društvu. Odlukom Evropskog suda za ljudska prava Švicarskoj nije naloženo da novinarki isplati novčanu naknadu budući da Jecker nije podnijela zahtjev za odštetu.

Izvor: ECHR, EN24News

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.