Evropski parlament usvojio akcioni plan za medije

Evropski parlament usvojio akcioni plan za medije

Evropski parlament usvojio akcioni plan za medije

Akcionim planom je planirano da Evropska unija i njene države članice podrže medije u oporavku od pandemije koronavirusa i transformaciji koja će pratiti poslovne modele digitalnog doba.

foto: pixabay

Evropski parlament usvojio je akcioni plan za oporavak i transformaciju medija kojim se, prije svega, ističe potreba da Evropska unija i njene države članice podrže medijski sektor u oporavku od pandemije koronavirusa i transformaciji koja će pratiti poslovne modele digitalnog doba, piše Evropska federacija novinara.

U akcionom planu se, između ostalog, spominje potreba za rješavanjem negativnog uticaja globalnih online platformi na medijski sektor, kao i potreba za uvođenje promjena i istraživanja mehanizama kojim će se osigurati veća transparenstnost, odgovornost i tačnost vijesti.

Autorica dokumenta akcionog plana Dace Melbarde je rekla da riječ o odlučujućem trenutku za jačanje evropskog medijskog i audiovizuelnog sektora, da evropski mediji moraju dobiti značajnu finansijsku podršku, kao i regulatorni okvir koji će im pomoći da iskoriste mogućnosti digitalnog okruženja.

Neke od značajnih stavki, kako piše Evropska federacija novinara, uključuju i pružanje posebne pomoći lokalnim i regionalnim medijima kao stubovima demokratije, potrebu za uvođenje mehanizama javnog finansiranja koji će poštovati uredničku nazavisnost, kao i porast digitalnih medija kroz lakši pristup pri finansiranju.

Osim toga, potrebno je povećati raznolikost i ravnopravnost spolova kroz razvoj novih mentorskih programa i kampanja o različitosti kako bi se povećala zastupljenost žena i grupa ljudi koji se nalaze u nepovoljnom položaju u društvu.

Također, navodi se i potreba za provođenjem istraživanja o finansijskoj podršci medija u Evropskoj uniji, kao i razvoj smjernica i razmjene informacija i najboljih praksi među državama članicama o mehanizmima javnog finansiranja, a iz Evropske federacije novinara smatraju da bi takvo istraživanje trebala provesti nezavisna tijela.

Kako piše Evropska federacija novinara, postoji i potreba za provedbom direktive o autorskim pravila kojom će države članice Evropske unije, između ostalog, uspostaviti mehanizme naknade za autore i izvođače za korištenje njihovih djela u medijima, posebno u online medijima.

Novim akcionim planom bi se trebala osigurati i nezavisnost pri finansiranju medija, naročito javnih servisa čije bi finansiranje bilo nezavisno od vladinih i političkih pritisaka, a Evropska federacija novinara piše da bi novčanu naknadu trebalo osigurati i freelance novinarima kako bi nastavili doprinositi evropskim medijskim redakcijama.

Direktorica Evropske federacije novinara Renate Schroeder poručila je da novinarstvo predstavlja javno dobro koje se mora zaštititi prije nego bude prekasno, kao i da se sada očekuje da Evropska komisija i države članice pokažu predanost za nezavisno novinarstvo i slobodu medija.

Osim Evropske federacije novinara, usvajanje akcionog plana i aktivnosti usmjerene na poboljšanje slobode medija, visokokvalitetnog novinarstva i medijske pismenosti je pozdravio i program Kreativna Evropa.

Izvor: EFJ

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.