Europarlamentarci danas glasaju o DSA, zakonu koji će „očistiti internet”

Europarlamentarci sutra glasaju o DSA, zakonu koji će „očistiti internet”

Europarlamentarci danas glasaju o DSA, zakonu koji će „očistiti internet”

EFJ pozdravlja DSA opisujući ga kao ključno i zakašnjelo sredstvo za stvaranje sigurnijeg, pravednijeg i odgovornijeg online okruženja te poziva sve europarlamentarce da podrže Član 12.

foto: Pixabay

Na današnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu glasat će se o Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) - prijedlogu zakona koji je osmišljen da oblikuje digitalnu budućnost i očisti internet. 
 
Po ovome zakonu u budućnosti bi se nelegalni sadržaji lakše brisali, personalizirano oglašavanje bi se lakše mijenjalo, dok bi manipulativni oglasi bili zabranjeni, a pristup važnim podacima bi bio poboljšan. 
 
Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je predloženi zakon opisujući ga kao ključno i zakašnjelo sredstvo za stvaranje sigurnijeg, pravednijeg i odgovornijeg online okruženja te poziva sve europarlamentarce da podrže Član 12 - amandman kojim se jačaju odredbe i uvjeti posredničkih pružatelja usluga, odnosno internet platformi, kako bi se provodila potpuna transparentnost i puna usklađenosti s evropskim standardima ljudskih prava i temeljnih prava koja su sadržana u Povelji Evropske unije o osnovnim pravima. Ovo uključuje Član 11 koji se tiče slobode medija i pluralizma.
 
„Želimo jak DSA i pozdravljamo veliki posao koji su uradili Evropski parlament i izvjestiteljica Christel Schaldemose na jačanju ovog hitnog regulatornog okvira. Iako se EFJ ogradio od takozvanog izuzeća medija od pravila moderiranja sadržaja, insistiramo na garancijama koje bi spriječile internetske platforme da samovoljno i jednostrano brišu novinarski sadržaj. Stoga smo se sve vrijeme obavezali da ćemo ojačati Član 12 i osigurati da uslovi i odredbe platforme budu vezani za osnovna prava i slobodu medija”, rekla je Renate Schroeder, direktorica EFJ. 
 
EFJ podržava amandman 513, Član 12(1) koji se odnosi na Zaštitu osnovnih prava, a u njemu se navodi da će: Pružaoci posredničkih usluga koristiti fer, nediskriminatorne i transparentne uslove. Pružaoci posredničkih usluga sastavljaju te odredbe i uslove jasnim, jednostavnim i nedvosmislenim jezikom prilagođenim korisnicima i stavljaju ih na raspolaganje javnosti u lako dostupnom i čitljivom formatu na jezicima države članice prema kojoj je usluga usmjerena. U svojim uslovima i odredbama, pružaoci posredničkih usluga će poštovati slobodu izražavanja, slobodu i medijski pluralizam, kao i druga osnovna prava i slobode, kako su sadržani u Povelji, kao i pravilima koja se primenjuju na medije u EU.
 
Podsjetimo, Evropski parlament je raspravljao o svom stajalištu o Aktu o digitalnim tržištima 14. decembra i usvojio ga 15. decembra. Pregovori s vladama EU trebali bi početi u prvoj polovici 2022.
 
Zakon o digitalnim uslugama usmjeren je na stvaranje sigurnijeg digitalnog prostora za digitalne korisnike i poduzeća zaštitom temeljnih prava na internetu. Među glavnim pitanjima koja se rješavaju tim zakonom jesu trgovina i razmjena nezakonite robe, usluga i sadržaja na internetu i algoritamski sistemi kojima se pojačava širenje dezinformacija, podsjećaju na stranici Evropskog parlamenta
 
“Gradimo novi okvir kako bi ono što je nezakonito izvan interneta bilo nezakonito i na internetu”, istakla je Christel Schaldemose, vodeća zastupnica za Zakon o digitalnim uslugama.
 
Zakonom se ljudima želi osigurati veća kontrola nad onim što vide na internetu. Korisnici će moći odlučiti žele li dopustiti ciljano oglašavanje i imat će jasne informacije o tome zašto im se preporučuje određeni sadržaj. 
 
Civilno društvo je do sada kritikovalo pojedine dijelove nacrta. naročito dio koji se tiče medijskog izuzeća, a koji bi zabranio platformama da uklanjaju sadržaj medijskih kuća.
 
Kompletne ciljeve ovoga Zakona pročitajte na ovom linku.
 
Izvori: EFP i Europa.eu

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.