EU: Zabrinutost zbog novih medijskih zakona u Poljskoj

EU: Zabrinutost zbog novih medijskih zakona u Poljskoj

EU: Zabrinutost zbog novih medijskih zakona u Poljskoj

Visoki zvaničnici Evropske unije zabrinuti su zbog gušenja nezavisnosti medija u Poljskoj, nakon što je je vlada te zemlje usvojila zakonske izmjene kojima su ukinuti javni konkursi za izbore direktorskih pozicija u javnim medijima.
 
Foto: Sjedište TVP-a, Wikipedia
 
Evropska unija ima razloga razmatrati upotrebu mehanizma vladavine prava i poljsku prijestonicu Varšavu staviti pod nadzor zbog tvrdnji o pritiscima na slobodno novinarstvo, najavio je Guenther Oettinger, komesar EU-a za digitalnu ekonomiju, dodavši da će promjene medijske regulative u Poljskoj predstaviti na narednoj sjednici Evropske komisije, 13. januara.
 
Prema novim zakonskim odredbama, usvojenim u državnom parlamentu krajem decembra, čelni ljudi i članovi vijeća javnih poljskih medija više neće biti birani na određeno vrijeme, već će ih, prema svom nahođenju, moći izabrati i smijeniti ministar državnog trezora.
 
Oettinger je rekao da prema setu za zaštitu vladavine prava, usvojenom 2014. godine, Evropska komisija može izvršiti pritisak na zemlju članicu kako bi bila izmijenjena svaka mjera koja se smatra „sistematskom prijetnjom“ po fundamentalne vrijednosti EU-a.
 
Potez vladajućih konzervativaca, već je naišao na veliko neodobravanje među direktorima svih programa poljskog javnog televizijskog servisa TVP, koji su u znak protesta podnijeli ostavke, dok nacionalni radio protestuje emitovanjem himne, koju svakog sata smjenjuje Odom radosti.
 
Izvori: Euronews, BBC, Beta