EU: Osuda diskriminatornih poteza Milorada Dodika

EU: Osuda diskriminatornih poteza "lidera bosanskih Srba"

EU: Osuda diskriminatornih poteza Milorada Dodika

EU osudila poteze Milorada Dodika.

foto: Pixabay

Evropska unija (EU) je u ponedjeljak 27. marta osudila poteze zvaničnika Republike Srpske (RS) koji je, kako piše Euractiv, uticao na zabranu događaja LGBTQ zajednice i ograničio medijsku slobodu, čime se "ozbiljno smanjio građanski prostor".

"Lider bosanskih Srba Milorad Dodik", piše Euractiv, "nedavno je pokrenuo nekoliko kontroverznih inicijativa, uključujući kriminalizaciju klevete i izradu zakona usmjerenog na nevladine organizacije, koje je nazvao "stranim agentima".

Kritičari kažu da je cilj zakona da ušutka svaki kritički glas u RS.

Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, također je rekao da planira zabraniti LGBTQ grupama ulazak u škole i univerzitete.

Ovi potezi naišli su na žestoke kritike opozicionih stranaka, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i nekoliko zapadnih ambasada, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD).

U ponedjeljak je i misija EU u Bosni i Hercegovini (BiH) objavila saopštenje u kojem se navodi da ti potezi "ozbiljno smanjuju građanski prostor, štete interesima RS i zemlje, i odbacuju temeljne evropske vrijednosti".

Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodni institut za štampu (IPI) neke su od organizacija koje se, kako su naveli u zajedničkom saopštenju, ne slažu s predloženim amandmanima i kriminalizacijom klevete te osuđuju svaki pokušaj potkopavanja, ocrnjivanja ili ometanja novinarskog rada.

"Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju posebno u RS, te ćemo odgovoriti na sve prijetnje slobodi medija u BiH. Ovo uključuje dokumentaciju slučajeva na platformama Mapping Media Freedom i Vijeća Evrope za sigurnost novinara", navedeno je u saopštenju ovih organizacija.

Euractiv podsjeća da je BiH u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU.

EU je pozvala "vlasti bosanskih Srba" da povuku predloženi zakon i "diskriminatorne inicijative".

Prošle sedmice poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda.

Vlada RS je takođe usvojila dokument o "prekidanju saradnje" između svih političara iz RS i ambasada SAD i Velike Britanije u BiH, navodeći da se miješaju u unutrašnje stvari ove balkanske zemlje. Dokument još treba da odobri NSRS.

Dodik, koji je njegovao bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, stavljen je pod sankcije i SAD i Britanije zbog njegovih stalnih secesionističkih prijetnji, piše Euractiv, dodajući da je zbog vlasti “nad bosanskim Srbima" podsticao etničke tenzije i često prijetio otcjepljenjem RS.

Medij takođe piše da je nakon rata iz 1990-ih, BiH i dalje podijeljena između entiteta RS i Federacije BiH (FBiH) povezanih slabom centralnom vladom.

Izvor: Euractiv, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.