EU: Google i Facebook će morati plaćati za preuzimanje vijesti?

EU: Google i Facebook će morati plaćati za preuzimanje vijesti?

EU: Google i Facebook će morati plaćati za preuzimanje vijesti?

Nova predložena mjera Evropske komisije medijskim kućama bi dala veća prava u naplaćivanju sadržaja koje preuzimaju i objavljuju internet kompanije poput Google-a i Facebooka.

Evropska komisija razmatra komplet mjera koji bi izdavačima i medijskim kućama dao veća prava u potraživanju naplaćivanja preuzetih sadržaja koje objavljuju internet kompanije poput Google-a i Facebooka.

Mjere su dio serije reformi koje Evropska komisija namjerava razmatrati u septembru ove godine i kreirane su sa ciljem da se ojačaju prava onih koji investiraju u kreiranje i kreiraju originalni sadržaj, uključujući pisce, muzičare, izdavačke i medijske kuće.

Google ima dugu istoriju neslaganja sa medijskim kućama. Neka istraživanja su pokazala da korisnici Google News servisa čitaju samo naslove i ne prate linkove ka web sajtovima koji su ih objavili, a izdavači već godinama optužuju Google za prisvajanje profita od oglasa koji prate takve sadržaje, te su španjolske medijske kuće 2014. godine prekinule saradnju sa ovim servisom, a njemački izdavači ove godine podnijeli tužbu civilnom sudu.

Ovo su razlozi zbog kojih je Evropska komisija već duže vrijeme pod pritiskom da zaštiti autorska prava i zaradu od medijskog sadržaja onih koji taj sadržaj proizvode.

“Održivost izdavačke industrije u EU je u pitanju, uz rizik negativnih posljedica na medijski pluralizam, demokratsku debatu i kvalitet informacija", kaže se u dokumentu.

Izvor: Guardian, Silicon Beat