Dodijeljene novinarske nagrade “Nino Ćatić” za izvještavanje o Srebrenici

Po drugi put dodijeljene nagrade “Nino Ćatić”

Dodijeljene novinarske nagrade “Nino Ćatić” za izvještavanje o Srebrenici

Nagrade i priznanja se dodjeljuje u čast novinara Nihada Nine Ćatića koji je tokom rata izvještavao o stradanjima u Srebrenici.

foto: Tuzlalive

Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle je u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici po drugi put dodijelilo priznanja i novinarske nagrade “Nino Ćatić” za izvještavanje o Srebrenici. Nagrade i priznanja su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari uručene u čast novinara Nihada Nine Ćatića koji je tokom rata izvještavao o stradanjima u ovom gradu.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija, a Federalna.ba piše da je u kategoriji za najbolji radijski izvještaj nagradu dobio novinar BH Radija 1 Miralem Ovčina, dok je za najbolji televizijski prilog nagrađen novinar O kanala Vahidin Mujagić. 

Za najbolji pisani tekst nagradu je dobila novinarka sedmičnog lista Stav Alma Arnautović, a nagradu u kategoriji za najbolju fotografiju je dobio Ahmet Bajrić Blicko, dok je za najbolji blog/vlog nagrađena Anisa Mahmutović.

Osim toga, dodijeljena su i tri specijalna priznanja za novinare/ke koji su kroz svoj profesionalni put objektivno i profesionalno izvještavali o genocidu u Srebrenici i drugim ratnim zločinima.

Priznanje je posthumno dodijeljeno Kjašifu Smajloviću, novinaru "Oslobođenja" koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine.

Specijalno priznanje dodijeljeno je i novinarki Federalne televizije Melihi Škrijelj za priču o dječaku Fahrudinu Muminoviću, te ilustratoru Admiru Deliću koji, kako piše Federalna.ba, svakog 11. u mjesecu, kroz svoje ilustracije, podsjeća na genocid u Srebrenici.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice koji je u proteklom ratu u BiH svakodnevno izvještavao o stradanju u tom gradu. Posljednji put je viđen 11. jula 1995., a njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni.

Izvor: Federalna.ba, N1, Oslobođenje.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.