Dodijeljene plakete i nagrade za izvještavanje o Srebrenici

Dodijeljene plakete i nagrade za izvještavanje o Srebrenici

Dodijeljene plakete i nagrade za izvještavanje o Srebrenici

Priznanja su uručena u čast novinara Nihada Nine Ćatića koji je tokom rata izvještavao o stradanjima u Srebrenici.

Foto: Tuzlalive

Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle je u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici po prvi put dodijelilo plakete i novinarske nagrade “Nino Ćatić” za izvještavanje o Srebrenici. Nagrade su u Memorijalnom centru Srebrenica uručene u čast novinara Nihada Nine Ćatića koji je tokom rata izvještavao o stradanjima u ovom gradu.

Nagrade za najbolju fotografiju i pisani tekst dobio je novinar i glumac Samir Karić, a za najbolji radijski prilog izabran je prilog “Srebrenička pokora” autora Ismeta Bećara. U kategoriji za najbolji televizijski prilog nagrađena je novinarka Alema Kazazić za dokumtarni film “Zbijeg”, dok je u kategoriji za najbolji blog nagradu dobila novinarka Faktora Edina Latif za tekst “Samirov bordo džemper”.

“Prvi put u 25 godina novinarskog rada poslala sam priču na neki konkurs. Prvi put moja priča, prvi put dodjela nagrade ‘Nino Ćatić’. Ponos, čast, radost, tuga... Sve to nekako je pomiješano u meni, u mojoj duši”, o nagradi za Media.ba kaže novinarka Latif.

Latif smatra da je uloga medija ključna u izvještavanju o Srebrenici i prenošenju sjećanja preživjelih i kaže da su mediji i novinari “brana zaboravu koji tragaju za istinom i svjedoče jednom vremenu”.

“Ne smijemo dozvoliti da se o Srebrenici i genocidu govori i piše samo 11. jula. O genocidu i Srebrenici moramo još agresivnije i još više pisati i izvještavati, jer negatori genocida su, nažalost, posljednjih godina glasniji nego ikada”, ističe Latif .

Nagrade su dodijeljene 10. jula, na datum kada se 1995. u program Radiotelevizije BiH novinar Nihad Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice, a njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. Pored nagrada, Udruženje “Biti novinar” je za izvještavanje o Srebrenici dodijelio i plakete.

Za kontinuirano izvještavanje i doprinos očuvanju istine o genocidu u Srebrenici, plaketa je uručena direktoru Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Bosni i Hercegovini Denisu Džidiću, koji je od 2008. godine izvještavao o suđenjima za ratne zločine sa Suda BiH i Haškog tribunal, a autor je i brojnih analiza i TV emisija o genocidu u Srebrenici.

“Mislim da svaki novinar ima poseban odnos sa istinom, kao ciljem i izazovom. Prilikom izvještavanja o genocidu i ratnim zločinima taj odnos postaje složeniji i važniji. U tom smislu, činjenica da dobijem plaketu za dugogodišnje očuvanje istine o Srebrenici – i koja nosi ime kolege Nine Ćatića – daje mi osjećaj časti i istovremeno obaveze da mi u BIRN-u nastavimo izvještavanje o istini i Srebrenici”, rekao Džidić prilikom dodjele plakete.

Plakete su uručene i Federalnoj televiziji, Radioteleviziji Tuzlanskog kantona, Federalnoj novinskoj agenciji, novinaru Al Jazeere Balkans Adnanu Rondiću, fotografu Ahmetu Bajriću Blicku, novinaru Radiotelevizije Srebrenica Ademu Mehmedoviću, snimatelju Ahmedinu Đoziću, novinaru portala Federalna.ba  Enesu Hodžiću, učiteljici Ehlimani Lukačević Grbo, humanisti Husi Muratoviću, kao i Memorijalnom centru Srebrenica.

Udruženje “Biti novinar” dodijelio je i specijalne plakete članovima ovogodišnjeg žirija u čijem sastavu su bili novinari Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Svi nagrađeni radovi predstavljeni su na Facebook stranici “Novinarska nagrada Nino Ćatić”.

Izvor: Detektor.ba, Faktor