Dodijeljene nagrade za najbolje istraživačke priče o korupciji

Dodijeljene nagrade za najbolje istraživačke priče o korupciji

Dodijeljene nagrade za najbolje istraživačke priče o korupciji

Nagrade su dobili novinarke CIN-a i Fokusa, kao i novinar portala Tačno.net.

foto: screenshot Žurnal/Adi Kebo

Centar za razvoj medija i analize dodijelio je nagrade za najbolje istraživačke tekstove o korupciji novinarkama Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Mileni Mitrović i Sadeti Bajrović, novinarki portala Fokus Semiri Degirmendžić i novinaru portala Tačno.net Predragu Blagovčaninu, piše Žurnal.

Novinarke CIN-a Milena Mitrović i Sadeta Bajrović nagrađene su za novinarsku priču “Zaštićena područja bez zaštite“ u kojoj su otkrile kako se koncesijama štite “Pećina Ljubačevo”, endemske vrste u “Hutovom blatu” i Nacionalni park “Sutjeska”, šta se sve nelegalno gradi u Nacionalnom parku “Una, Parku prirode “Blidinje”, Spomeniku prirode „Prokoško jezero“ i zaštićenom pejzažu „Trebević“, kao i koje nesređene imovinskopravne odnose i druge probleme imaju Spomenik prirode „Pećina Rastuša“, zaštićeno stanište „Gromiželj“, Spomenik prirode „Pećina Ledenjača“ i močvarni komleks “Bardača“.

Novinarka Mitrović je, kako piše Žurnal, rekla da su navedenim istraživanjem željeli lično posjetiti zaštićena područja i na terenu se uvjeriti u kakvom stanju se nalaze, dodajući da su otkrili da su u većem dijelu tih područja putevi nepristupačni, područja su zapuštena i ne postoje nikakve oznake ili obilježja da se radi o zaštićenim područjima zbog čega su zaštićeno prirodno dobro tražili i po nekoliko sati. Kao jedan od glavnih uzroka takvog stanja Mitrović je, kako piše Žurnal, navela loše stanje između lokalnih i viših nivoa vlasti koje su određeno područje proglasili zaštićenim.

Novinarka Bajrović je dodala da je najveću nagradu za novinare, predstavljaju eventualne pozitivne promjene koje se dese nakon objavljivanja priče ili ukoliko se kazne odgovorni za propuste, piše Žurnal.

Novinarka portala Fokus Semira Degirmendžić je dobila nagradu za novinarsko istraživanje “Ko je omogućio da se lijek za oboljele od COVID-19 nelegalno kupuje u sarajevskim apotekama“, a Degirmendžić je, kako piše Žurnal, otkrila da se taj lijek prodavao u nekoliko privatnih apoteka u Sarajevu iako bi se isključivo trebao izdavati u zdravstvenim ustanovama i uz ljekarski nadzor.

Među nagrađenim novinarima je i novinar portala Tačno.net Predrag Blagovčanin za istraživanje "Netransparentnost Ujedinjenih naroda: Kako je UNDP dijelio milione dolara pomoći BiH za borbu protiv COVID-19“, gdje je, između ostalog, navedeno da je UNDP u BIH nabavljao medicinsku opremu na netransparentan način.

Blagovčanin je, kako piše Žurnal, rekao da će nagrada biti podstrek u nastavku pisanja o korupciji koja je prisutna u bh. društvu.

Na konkurs za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji je, kako piše Žurnal, pristiglo više od četrdeset istraživačkih medijskih sadržaja, a pristigle radove je ocjenjivao nezavisni žiri koji su činili novinari: Amarildo Gutić, Branka Mrkić-Radević, Žana Gauk, Azra Omerović, Ljiljana Kovačević, Zinaida Đelilović i Dino Cviko. Nagrada Centra za analizu i medije prvi put je dodijeljena prije devet godina, a ovogodišnja nagrada je dodijeljena u okviru Programa istraživačkog novinarstva koji finansira USAID u BiH.

Izvor: Žurnal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.