Deklaraciju za budućnost interneta podržalo 60 država

Deklaraciju za budućnost interneta podržalo 60 država

Deklaraciju za budućnost interneta podržalo 60 država

Deklaraciju za budućnost interneta podržalo je 28. aprila 2022. više od 60 zemalja.
 
foto: Unsplash
 
Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, zajedno sa međunarodnim partnerima, predložili su 28. aprila Deklaraciju za budućnost interneta u kojoj je utvrđena vizija i principi pouzdanog interneta. 
 
Prema Deklaraciji istaknuto je da internet mora osnažiti osnovne demokratske principe, temeljne slobode i ljudska prava kakva su navedena i u univerzalnoj Deklaraciji o ljudskim pravima te je naglašeno da internet treba funkcionisati kao jedinstvena, decentralizovana mreža, gdje se digitalne tehnologije koriste na pouzdan način, izbjegavajući nepravednu diskriminaciju između pojedinaca i omogućavajući konkurentnost online platformi, kao i fer konkurenciju među preduzećima.
 
Do sada ju je podržalo blizu 60 zemalja, a među njima su i Albanija, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.
 
Iz Bijele kuće navode da je primijetan trend rastućeg digitalnog autoritarizma gdje pojedine države rade na suzbijanju slobode izražavanja, cenzuri nezavisnih novinskih kuća, miješanju u izbore, promovisanju dezinformacija i uskraćivanju drugih ljudskih prava svojim građanima, dok se istovremeno milioni ljudi još suočavaju s preprekama u pristupu internetu. S tim u vezi, kako se navodi, ova deklaracija obavezuje partnere na jedinstven globalni internet – onaj koji je istinski otvoren i podstiče konkurenciju, privatnost i poštovanje ljudskih prava. 
 
Potpisivanjem ove deklaracije, Sjedinjene Države i partneri će, kako se navodi, zajedno raditi na promicanju ovakvih principa interneta na globalnom nivou, poštujući međusobnu regulatornu autonomiju u okviru njihovih nadležnosti i u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim pravnim obavezama, a internet bi trebao olakšati globalnu komunikaciju i trgovinu, podržavati slobodu, inovacije, obrazovanje i povjerenje.
 
Na stranici Evropske komisije stoji da je ova deklaracija inkluzivna inicijativa, a partneri će nastaviti da dopiru do drugih vlada kako bi ih uključili u Deklaraciju. Svi partneri će se obratiti privatnom sektoru, međunarodnim organizacijama, akademskoj zajednici, civilnom društvu i drugim relevantnim akterima širom svijeta kako bi postigli viziju otvorenog, besplatnog, globalnog, pouzdanog i sigurnog interneta.
 
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je prilikom predstavljanja Deklaracije da se po prvi put dešava da zemlje istomišljenika iz cijelog svijeta utvrđuju zajedničku viziju za budućnost interneta kako bi osigurale da vrijednosti van mreže budu zaštićene i na mreži i da bi internet bio sigurno mjesto za svakoga.
 
Kompletnu Deklaraciju za budućnost interneta možete pročitati na ovom linku.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.