CINS nominovan za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

CINS nominovan za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

CINS nominovan za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije ušao je u uži krug nominovanih za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu.

European Press Prize objavio je listu kandidata za nagrade u kategorijama istraživačkog novinarstva, izuzetnosti u pisanju, najboljeg komentara, doprinosa novinarstvu i specijalnu nagradu van ovih kategorija.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) našao se na listi zbog serije tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji. Istraživački tim CINS-a radio je na ovoj temi osam meseci tokom kojih je poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, sa ciljem da prikupi relevantnu statistiku i informacije o procesuiranju slučajeva korupcije pred pravosudnim institucijama Srbije. Ovo je prvo istraživanje ovog tipa u Srbiji. Priče iz ovog projekta možete pročitati ovde (Pravosuđe) i ovde (Prove and Improve).

Borba protiv korupcije, mada istaknuta kao prioritet svake vlasti poslednjih godina, u praksi se svodi na medijske najave, hapšenja pred kamerama i veliki broj krivičnih prijava bez epiloga na sudu. Optužnica ima malo, presuda još manje, a kazne su najčešće uslovne.

U obrazloženju se navodi da je nominacija CINS-a: “Priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu”.

U kategoriji istraživačkog novinarstva pored CINS-a nominovana su i istraživanja Anabolics mafia, Panama Papers – The Secrets of Dirty Money, Dark money: London’s Dirty Secret, Babies for Sale, Mapping the Weapons of Terror, Misuse of EU funds: Messerschmidt’s foundations investigated for fraud.

Izvor: CINS