CIN-ove baze među pet najboljih svjetskih projekata

CIN-ove baze među pet najboljih svjetskih projekata

CIN-ove baze među pet najboljih svjetskih projekata

Centar za istraživačko novinarstvo uvršten je među pet najboljih digitalnih projekata u kategoriji medija u sklopu svjetske nagrade koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Foto: CIN

Digitalne baze podataka Centra za istraživačko novinarstvo proglašene su jednim od pet najboljih digitalnih projekata u kategoriji online medija i novinarstva od strane organizacije World Summit Awards (WSA).

Nagrada pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN) dodjeljuje se u osam kategorija a stručni žiriji nakon analiziranja 386 projekata izabiru po pet najboljih u svakoj kategoriji.

Projekti su birani na principu nominacija na državnom nivou, nakon čega su slijedila dva kruga žiriranja. Prvo je online žiri, sastavljen od međunarodnih stručnjaka, uradio predselekciju u osam kategorija, a potom je Veliki žiri birao do pet najboljih projekata po kategoriji.

Kao „svjetski šampion“ proglašena je, u finalnom krugu, tokom globalne konferencije u Singapuru, bugarska platforma za prepoznavanje i upravljanje fotografijama – Imagga.

CIN-ove baze podataka o imovini političara, javnim nabavkama i energopotencijalu Bosne i Hercegovine prepoznate su kao kvalitetan sadržaj među skoro 400 predloženih projekata iz 86 zemalja svijeta.

Baze podataka rezultat su profesionalnog i istrajnog rada novinara, urednika i programera CIN-a, čiji je cilj građanima BiH besplatno ponuditi tačne i provjerene podatke o važnim temama.

Nagrada World Summit Award ustanovljena je nakon UN-ovog Svjetskog samita za informatičko društvo (WSIS) održanog 2003. godine u Ženevi. Nagrada se dodjeluje u suradnji sa UN-ovim organizacijama za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i industrijski razvoj (UNIDO).

Izvor: CIN