Chicago Sun-Times otpustio sve fotografe

Chicago Sun-Times otpustio sve fotografe

Chicago Sun-Times je otpustio kompletnu foto redakciju od 28 članova, a novinare namjerava obučiti u tzv. iPhone fotografiji.

Foto: RobbMontgomery.com

U kontroverznom potezu koji je potresao medijsku zajednicu, Chicago Sun-Times je najavio raspuštanje foto redakcije od 28 članova, uključujući dobitnika Pulitzerove nagrade, John H. Whitea. Potez je, prema saopštenju, dio "promjene pravca" i fokusiranja na video i multimedijalne sadržaje, dok izvori bliski uredništvu tvrde da se radi o finansijskim razlozima.

Uredništvo ovaj gubitak namjerava nadomjestiti upošljavanjem freelance fotografa, što je česta praksa u redakcijama časopisa ali još uvijek rijetka u dnevnim novinama. Prema internom memorandumu koji je u javnost procurio krajem protekle sedmice, planiran je i dodatni trening iz osnova foto izvještavanja za preostale novinare. Ovo će uključivati tzv. iPhone fotografiju, osnove editovanja video i audio sadržaja te trening iz korištenja društvenih mreža.

Vijest o otpuštanju foto redakcije Chicago-Sun Times-a dočekana je s nevjericom i kritikama, a sindikat novinara je najavio tužbu.

Izvor: Chicago TribuneThe Verge, First Draft