Britanska novinarka osuđena na dvije godine zatvora zbog pisanja o kraljevskoj porodici iz Malezije

Britanska novinarka osuđena na dvije godine zatvora zbog pisanja o kraljevskoj porodici iz Malezije

Britanska novinarka osuđena na dvije godine zatvora zbog pisanja o kraljevskoj porodici iz Malezije

Novinarka Clare Rewcastle Brown tvrdi da je riječ o političkoj osveti iz Malezije.

foto: Screenshot/CPJ

Malezijski sud iz grada Kuala Terengganu osudio je 7. februara ove godine novinarku Clare Rewcastle Brown iz Velike Britanije koja je razotkrila korupciju malezijske kraljevske porodice 2018. godine, izvijestila je Međunarodna federacija novinara (IF) iz koje su osudili ovu odluku.

Novinarka Clare Rewcastle Brown, urednica portala Sarawak Report, osuđena je, kako se navodi, po tužbi za klevetu sultanije od Terengganua, Nur Zahirah, prema članu 500. krivičnog zakona te zemlje.

IFJ piše da je sudija u tom slučaju zaključio da optužbe protiv sultanije navedene u knjizi autorice Rewcastle Brown “The Sarawak Report - The Inside Story of the 1MDB Exposé”, koja je objavljena 2018. godine, predstavljaju klevetu. Osporavajući sadržaj jednog pasusa iz knjige, navodi se da je sultanija Nur Zahirah, osim autorice knjige, tužila i njenog izdavača i štampariju, te da je prvobino tražila novčanu odštetu u iznosu od 24 hiljade američkih dolara za svakog od njih.

Optužena novinarka je razotkrila jedan od najvećih svjetskih slučajeva korupcije, a njena istraga je bila usmjerena na pronevjeru od 4.6 milijardi američkih dolara iz malezijskog vrhovnog fonda. Razotrila je da je bivši premijer Malezije, Najib Razak, preusmjerio novčana sredstva namijenjena za ekonomski razvoj na lični bankovni račun. U prevari je, kako se navodi, bilo umiješano još poznatih osoba poput bivšeg šefa kompanije Goldman Sachs sa Wall Streeta.

Prema pisanju BBC-a, britanska novinarka Clare Rewcastle Brown, kojoj je malezijski sud izrekao kaznu u njenom odsustvu i koja nije imala pravo na odbranu, kaže da je riječ o poličkoj osveti te zemlje zbog njenog “novinarstva od javnog interesa”. Dodala je da se našla na meti malezijskih vlasti nakon što je razotrila svjetski slučaj kleptokratije u koju su bile umiješane holivudske ličnosti i koji je srušio bankare iz kompanije Goldman Sachsa.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prošle godine u Aktu o ekonomskom kriminalu i korporativnoj transparentnosti uključilo odredbe protiv SLAPP tužbi. Usvajanjem novih zakonskih odredbi, kako je tada izvijestila Evropska federacija novinara, Ujedinjeno Kraljevstvo daje dozvolu sudovima da odbace SLAPP tužbe koje su pokrenute protiv novinara koji izvještavaju o ekonomskom kriminalu i korupciji. To znači da sudije mogu odbaciti zahtjeve prije suđenja ukoliko, kako se navodi, procijene da postoji namjera ograničavanja prava na slobodu govora ili uznemiravanja optuženika ili da mu prouzrokuje druge štete i neugodnosti.

Navodeći da krivični slučaj za klevetu protiv novinarke Clare Rewcastle Brown predstavlja ozbiljnu prijetnju za slobodu medija i pokušaj malezijskih vlasti da ukinu kritičku reportažu i istraživačko novinarstvo, iz IFJ su pozvali vlasti te zemlje da ponište navedenu sudsku odluku i povuku sve optužbe protiv novinarke. Novinarima se, kako su istakli, mora dozvoliti da izvještavaju bez posljedica o pitanjima od interesa.

Izricanje zatvorske kazne za novinarku Clare Rewcastle Brown osudili su i Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara (CPJ), te međunarodna organizacija Index on Censorship iz koje su istakli da sloboda medija nije zločin.

Izvor: IFJ, BBC, Index on Censorship

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.