Bivši agent državne sigurnosti osuđen za mučenje kolumbijske novinarke

Bivši agent državne sigurnosti osuđen za mučenje kolumbijske novinarke

Bivši agent državne sigurnosti osuđen za mučenje kolumbijske novinarke

Sud je utvrdio da postupci protiv novinarke predstavljaju zločin protiv čovječnosti koji je izvršen uz znanje države.

foto: Claudia Julieta Duque / X

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je saopštenje u kojem podržava odluku višeg okružnog suda u Bogoti da se bivši agent kolumbijske državne sigurnosti osudi za teško mučenje novinarke Claudije Juliete Duque.

“Pozdravljamo ovu zakašnjelu presudu kao neophodnu pobjedu protiv nekažnjivosti u zločinima nad novinarima u Kolumbiji”, izjavio je Carlos Martínez de la Serna, programski direktor CPJ-a, u saopštenju objavljenom juče.

“Kolumbijske vlasti bi trebale usvojiti potrebne mjere kako bi osigurale da nijedan drugi novinar ne mora da preživi progon s kakvim je bila suočena Claudia Julieta Duque”, dodao je.

Sud je, prema izjavi Fondacije za slobodu medija (FLIP) iz Bogote, koju prenosi CPJ, 20. novembra osudio Ronala Harbeyja Riveru Rodrígueza, bivšeg detektiva sada već nepostojeće državne obavještajne agencije Odjeljenja za administrativnu sigurnost (DAS), na 12,5 godina zatvora.

Utvrđeno je da je Rodríguez kriv za psihičko mučenje i uznemiravanje Duque, zastrašujuće telefonske pozive i špijuniranje novinarke između 2001. i 2004. kao znak odmazde za njeno izvještavanje o ubistvu novinara Jaimea Garzona koji je ubijen 13. augusta 1999. Odluka je donesena nakon što se Duque žalila na presudu nižeg suda u junu 2023. kojom je Rodríguez oslobođen optužbi.

Nevladina organizacija koja pruža pravnu pomoć novinarima, građanima i nezavisnim medijskim institucijama Media Defence kaže da je ponosna što je podržala ovu kampanju u slučaju Rodrígueza.

Izvršni direktor organizacije Media Defence Carlos Gaio izjavio je da je ova presuda ohrabrujuća i da se nadaju da će kolumbijski pravosudni sistem brzo djelovati kako bi sudili preostalim počiniocima ovog zločina.

“Nastavit ćemo podržavati Claudiju kako bismo osigurali da nekažnjivost u njenom slučaju ne pobijedi”, kazao je Gaio.

Viši okružni sud u Bogoti je također presudio da postupci Rodrígueza protiv Duque predstavljaju zločin protiv čovječnosti koji je izvršen uz znanje države. Naređeno je da predsjednik Kolumbije uputi javno izvinjenje Duque.

Rodríguez je, navodi CPJ, bjegunac od pravde, a FLIP poziva na njegovo hitno hapšenje.

CPJ podsjeća da je Duque bila maltretirana i da je primila anonimne prijetnje smrću početkom 2000-ih nakon što je izvještavala o ubistvu Garzona, za šta je tvrdila da postoji mogućnost da ga je ubio DAS. Krivični sud u Bogoti osudio je 2014. bivšeg visokog obavještajnog zvaničnika na 11 godina zatvora zbog provođenja kampanje agresije i prijetnji smrću Duque.

Prema saopštenju organizacije Media Defence navodi se da je od 2001. Duque bila suočena s nemilosrdnim progonom: od otmice do neprestanog zadiranja u njenu privatnost, uključujući ilegalni nadzor telefonskih poziva, e-maila i bankovnih računa. Podcrtali su da špijunaža i mučenje nisu bili samo usmjereni na nju i da se to proširilo na njene prijatelje i porodicu, uključujući i njenu kćerku, koja je u to vrijeme bila dijete.

Izvor: CPJ, Media Defence

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.