BHN: Tužilaštvo BiH se miješa u rad novinara i medija

BHN: Tužilaštvo BiH se miješa u rad novinara i medija

BHN: Tužilaštvo BiH se miješa u rad novinara i medija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju nedozvoljeno miješanje Tužiteljstva BiH u rad novinara i medija u Bosni i Hercegovini, uključujući i bahate i neprofesionalane izjave Gordane Tadić, glavne tužiteljice.

Na press konferenciji održanoj u Sarajevu 19. aprila, glavna tužiteljica Tadić je ponovo pokušala denuncirati novinare, odrediti im na koji način tebaju raditi i kome dostavljati informacije dobijene legitimnim istraživačkim postupkom u korist medija i javnosti, a sve sa ciljem zataškavanja nedovoljno efikasnog postupanja Tužiteljstva BiH u oblasti kriminala i korupcije, posebno u konkretnim slučajevima poznatim pod nazivom “falsifikovanje diploma” i “obavještajna afera”.

Upravni odbor BH novinara ostao je zatečen zavidnim neznanjem tužiteljice Tadić o medijskim slobodama, pravima novinara i ulozi istraživačkog novinarstva, uključujući i obavezu medija da javnosti i građanima dostave na uvid sve informacije koje su od javnog značaja, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu Tužiteljstva BiH, tužiteljice Tadić i njenih saradnika, niti bilo kojeg drugog državnog ili javnog organa i institucije. U tom kontekstu, dijeljenje lekcija novinarima u BiH kako trebaju raditi i kome dostavljati informacije, smatramo profesionalnom uvredom, ali i nedopuštenim uplitanjem u rad medija javnim demonstriranjem institucionalne i pravosudne sile, sa namjerom ograničavanja prava novinara na slobodu izražavanja. To pravo uključuje i slobodu istraživanja, primanja i objavljivanja informacija, te siguran rad novinara u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.   

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH i gospođe Gordane Tadić da komunikaciju sa novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude informirana o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

Istovremeno, tražimo hitan odgovor na upit Linije za pomoć novinarima (od 25.marta 2018.) zašto Tužiteljstvo i tužiteljica Tadić nisu proveli istragu u vezi sa nezakonitim ispitivanjem novinara portala Žurnal Azre Omerović i Avde Avdića u prostorijama Tužiteljstva BiH, te koje će pravne radnje poduzeti prema tužiteljima koji su prekršili KZ BiH, kako je u javnim istupima potvrdila sama tužiteljica Tadić.

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.