Bh. novinarka Miranda Patručić među dobitnicima Knight International Award

Bh. novinarka Miranda Patručić među dobitnicima Knight International Award

Bh. novinarka Miranda Patručić među dobitnicima Knight International Award

Novinarka OCCRP-a iz BiH nagrađena je za istraživački rad na pričama sa Balkana i centralne Azije, među kojima i priče o korupciji i organizovanom kriminalu.

Miranda Patručić, regionalna urednica Organized Crime and Corruption Reporting Project-a, OCCRP-a, dobitnica je prestižne nagrade Knight International Award koju dodjeljuje Međunarodni centar za novinare, ICFJ.

Ona je svojim radom doprinijela otkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, što su pratili potezi nekih vlada, saslušanja u parlamentima, istrage ili ostavke.

Radeći na projektu Panama Papers, učestvovala je u otkrivanju tajnih kompanija na offshore destinacijama koje su služile azerbejdžanskom predsjedniku i njegovoj porodici Aliyev.

Patručić čast dijeli sa timom istraživačkih sa Aristegui Noticias, meksičkog news sitea kojeg vodi jedna od najpoznatijih novinarki u toj zemlji Carmen Aristegui.

„Ove istraživačke priče su promijenile svijet otkrivši sumnjive ugovore u koje su uključeni najviši zvaničnici“, rekao je predsjednik ICFJ, Joyce Barnathan.

Miranda Patručić je izjavila da je uzbuđena i počastvovana nagradom, ali i da istraživačke priče koje OCCRP radi ne bi bile moguće bez brojnih hrabrih novinara u različitim zemljama koje ne može da imenuje zbog straha za njihovu sigurnost.

Izvor: OCCRP