BH novinari: Usvojeni Zakon ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja

BH novinari: Usvojeni Zakon ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja

BH novinari: Usvojeni Zakon ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja

Povodom usvojenog Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, prema kojem se internet definiše kao javni prostor, iz Udruženja/udruge BH novinari, uputili su saopštenje u kojem se navodi da ovaj Zakon ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja. Saopštenje prenosimo u potpunosti. 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra da danas usvojeni Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu medija da putem društvenih mreža i internet portala objavljuju informacije od značaja za građane Republike Srpske i cjelokupne javnosti Bosne i Hercegovine. I pored brojnih kritika i negativne reakcije javnosti, novinara i međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja, narodni poslanici su usvojili Zakon koji preširoko definište pojam javnog mjesta i proširuje ga i na internet. Usvojeni amandmani vladajuće većine, suštinski ne mijenjaju osnovni tekst predloženog zakona niti su otklonili njegov negativni uticaj na slobodu izražavanja.

Upravni odbor BH novinara poziva delegate u Vijeću naroda Narodne skupštine RS da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata i Bošnjaka i pripadnika ostalih i da odbace ovaj Zakon, jer se njime krše osnovna prava zaštićena članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Smatramo da zaštita slobodе izražavanja i omogućavanje slobodnog iznošenja mišljenja na stvarnom i virtualnom javnom mjestu predstavljaju “vitalni nacionalni interes” i demokratsku vrijednost koju baštine svi narodi i građani u Republici Srpskoj. Ukoliko Vijeće naroda RS ipak podrži Zakon, Upravni Odbor BH novinara apeluje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o javnom redu i miru. Na taj će način zaštititi Ustavom zagarantovana prava građana i naroda RS i pokazati da je istinski odlučan u praksi implementirati evropske standarde ljudskih prava i ključne principe demokratije.

UO BH novinara i Klubu novinara Banjaluka održaće sastanak svojih članova u narednim danima, kada će dogovoriti dalje zajedničke poteze medijske zajednice u borbi protiv represivnog Zakona o javnom redu i miru u RS.