BH novinari: U odbrani slobode izražavanja u BiH neophodna međusobna medijska solidarnost

BH novinari: U odbrani slobode izražavanja u BiH neophodna međusobna medijska solidarnost

BH novinari: U odbrani slobode izražavanja u BiH neophodna međusobna medijska solidarnost

Učesnici su tokom online diskusije Udruženja BH novinari istakli da na medijsku slolidarnost utiču političke i regionalne podjele u BiH.

foto: pixabay

Udruženje BH novinari organizovalo je jučer online diskusiju tokom koje su predstavljeni rezultati istraživanja “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2019.”, gdje je istaknuto da su solidarnost unutar medijske zajednice i zajednički javni pritisak na političke institucije i donosioce odluka ključni za rješavanje brojnih problema sa kojima se novinari i mediji u BiH godinama suočavaju - od neadekvatne pravne zaštite i medijske legislative, pa do sigurnosti novinara, slobode izražavanja i veoma lošeg ekonomskog položaja i uslova u kojima rade, saopšteno je iz ovog udruženja.

“Politički utjecaji i ekonomski pritisci na bh. medije sve su vidljiviji, a novinari imaju sve manje slobode u kreiranju sadržaja na kojima rade i gotovo svakodnevno se suočavaju sa autocenzurom i cenzurom”, pišu BH novinari.

Neki od rezultata ovog istraživanja pokazali su i da je u BiH prošle godine registrovano 56 slučajeva napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medijske uposlenike, od kojih je zabilježeno devet fizičkih napada i osam prijetnji smrću.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima koja djeluje u sklopu Udruženja BH novinari, u posljednjih pet godina je u BiH aktivno 289 tužbi za klevetu protiv novinara i medija. Istraživanje je pokazalo i da prosječna plata novinara u BiH iznosi 880 KM neto i da prekovremeni rad nije plaćen, kao i da se doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje u mnogim medijskim kućama neredovno uplaćuju.

Kada je riječ o pitanjima međusobne novinarske solidarnosti i mogućnosti formiranja jedinstvene sindikalne organizacije, BH novinari pišu da se na njih “duboko” odražavaju političke i regionalne podjele u BiH.

BH novinari pišu i da su učesnici tokom online diskusije istakli da ovakva istraživanja trebaju izaći iz kruga medijske i akademske zajednice, kao i da se o njima mora govoriti na nivou donosilaca političkih odluka. Također su ukazali i na izuzetno lošu situaciju u lokalnim medijima koji djeluju u manjim sredinama, a čiji problemi često ostaju u sjeni, te da se ovi mediji smatraju manje važnim u odnosu na javne servise i medije iz većih gradova. Kao jedan od problema naveli su i veliki broj „divljih“ portala i medija koji nemaju impressuma, “ne zna se ko im je vlasnik, niti ko radi u tim medijima”.

“Zato nam je potreban zakon o transparentnosti medijskog vlasništva i da se napravi javni registar medija. Generalno, novinarima u BiH treba više solidarnosti i istine, a manje autocenzure i cenzure”, kako pišu BH novinari, tokom diskusije rekao je Esad Šabanagić, urednik nezavisnih krajiških novina Reprezent.

O pravnoj zaštiti novinara i medija u BiH, viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Borislav Vukojević tokom diskusije je rekao kako je poražavajuće to što novinari nemaju adekvatnu zaštitu u slučajevima napada na njih, ali i što to “ponekad poprima i apsurdne dimenzije pa iako dokazi postoje, istrage u pravosudnim institucijama se obustavljaju, ili su veoma spore i neefikasne”.

“Kada je riječ o tužbama koje podnose novinari, odnosno mediji, onda se te tužbe najčešće odbacuju ili se drže u ladicama mjesecima, a kada tuže oni koji su bliski političkim moćnicima, sve to ide puno brže. Takav odnos jasno pokazuje intenciju pravosudnih institucija i njihovu spregu sa politikom”, tokom diskusije je naglasila šefica Odsjeka za komunikologiju/žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka iz Sarajeva Lejla Turčilo.

Iz Udruženja BH novinari su najavili da će izvještaj istraživanja „Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2019.“ biti objavljen u narednih mjesec dana.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.