BH novinari predstavili listu ekspertica

BH novinari predstavili listu ekspertica

BH novinari predstavili listu ekspertica

Udruga BH novinari predstavila je listu više od 100 bh. stručnjakinja sa ciljem kvalitetnijeg predstavljanje žena u medijima i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i raznovrsnosti u medijskom izvještavanju.

Foto: BH novinari

Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, kazala je da su sva dosadašnja istraživanja i analize pokazale podzastupljenost žena u medijima što je bio razlog pravljenja liste bh. ekspertica kako bi se ukazalo na uspješne žene u BiH koje zaslužuju više medijskog prostora. Odnos prema ženama u bh. medijima je često  negativan  i tradicionalan, žene su marginalizirane i po zastupljenosti i tematski.
 
“Mi ćemo ovu listu nastaviti dopunjavati i očekujemo da napravimo knjigu sa 1.000 bh. ekspertica. Na listi su se našle stručnjakinje iz raznih oblasti: medija, ekonomije, medicine, obrazovanja ljudskih prava, tranzcione pravde…Cilj je bio da istaknemo stručnjakinje koje do sada nisu bile česte sagovornice medija”, rekla je Rudić. Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH, kazala je da je sa oduševljenjem došla na današnju pres konferenciju.
 
“Radimo na izmjenama Zakona o nasilju u porodici i Zakona o radu kako bi uskladili prakse i kvalitetnije zaštitili ženu od nasilja i omogućili veće porodiljske nadoknade. Ova lista ekspertica svakako je velik doprinos vidljivosti žena u bh. društvu”, smatra Lejla Arnaut iz organizacije Žene ženama.
 
Udruženje BH novinari će proslijediti listu bh. ekspertica svim medijima i članovima Udruženja, te  ambasadama u BiH i stranim organizacijama.