BH Novinari pišu Draganu Lukaču i Predragu Kurtešu

BH Novinari: Pismo upućeno Draganu Lukaču i Predragu Kurtešu

BH Novinari pišu Draganu Lukaču i Predragu Kurtešu

Povodom pokušaja policjaca da neformalnim ubjeđivanjem dobiju od novinara snimke demonstracija, Borka Rudić, ispred Upravnog odbora BH novinara, uputila je pismo Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, adresirano na ministra Predraga Krteša kao i Draganu Lukaču direktoru Federalne uprave policije. Pismo prenosimo u potpunosti.

Cijenjena gospodo Lukač i Kurteš,

Obraćam vam se u ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari sa zahtjevom da, u skladu sa svojim nadležnostima i zapovjednoj hijerarhiji, zaustavite pokušaje policajaca da neformalnim i „prijateljskim“ ubjeđivanjima dobiju od novinara snimke demonstracija, brojeve telefona pojedinih novinara ili da pristanu svjedočiti u slučajevima istage o krivičnim djelima zabilježenim tokom demonstracija.

Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, takvi neformalni susreti policajaca i novinara počeli su se dešavati u Tuzli, gdje su od jednog novinara traženi naprijed navedeni podaci kao i detaljne informacije o Udruzi BH novinari, načinu donošenja odluka unutar ove asocijacije kao i poziciji i ulozi određenih osoba. Ovakva isljeđivanja, bez naloga i zakonom propisanih procedura saslušanja, smatramo protivzakonitim postupcima, pritiskom policije i najrigidnijim kršenjem prava na slobodu izražavanja i dostojanstvo novinara.

Kao legalisti, BH novinari i naši članovi iz cijele Bosne i Hercegovine će podržati zakonit rad policije u vezi sa slučajevima otkrivanja krivičnih djela počinjenih u Tuzli, Sarajevu ili drugim gradovima. Međutim, nikada nećemo pristati na nezakonita postupanja policajaca, uznemiravanje novinara i pokušaje njihovog denunciranja, a posebno ćemo se oduprijeti svakom pokušaju zastrašivanja novinara kako bi odustali od etičkih principa i vjerodostojnosti novinarske profesije, odnosno izvještavanja u interesu bh. građana i cjelokupne javnosti.

Gospodo Lukač i Kurteš, upozoravamo i vas i vaše kolege kako ćemo, ukoliko se nastave pritisci policije na novinare u Tuzli ili bilo kojem drugom gradu Federacije BiH, najodlučnije reagirati i zatražiti zaštitu od međunarodnih organizacija nadležnih za zaštitu medija i slobode izražavanja.

Izvor: BH Novinari