BH novinari: Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama je nepoštivanje građana

BH novinari: Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama predstavlja nepoštivanje građana

BH novinari: Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama je nepoštivanje građana

Odluka političara da ne prihvate pozive medija da sudjeluju u predizbornom sučeljavanju sa drugim kandidatima predstavlja otvoreno nepoštivanje prava javnosti.

Foto: Pixabay

Odbijanje kandidata političkih partija za Opšte izbore 2022 da sudjeluju u debatama na javnim RTV servisima predstavlja čin neodgovornosti i bahatosti prema biračima i cjelokupnoj javnosti u Bosni i Hercegovini (BiH), smatra Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Odluka političara – kandidata za Predsjedništvo BiH da ne prihvate poziv Javnog RTV servisa BiH (BHRT) da sudjeluju u predizbornom sučeljavanju sa drugim kandidatima predstavlja otvoreno nepoštivanje prava javnosti na pristup različitim i pluralnim informacijama i mišljenjima u predizbornoj kampanji, na osnovu kojih bi građani mogli donositi informisane odluke o tome za koga glasati, saopštilo je Udruženje BH novinari.

Iz Udruženja podsjećaju da je, od ukupno deset kandidata/kandidatkinja u utrci za člana Predsjedništva BiH, samo jedan kandidat prihvatio poziv BHRT da sudjeluje u predizbornom TV sučeljavanju.

“Osim javnog servisa na nivou države, sa nedolaskom kandidata za ključne pozicije u državi ili entitetima suočile su se i druge javne i privatne televizijske kuće”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara ističe da su političke partije i njihovi kandidati dužni ponuditi javnosti svoje političke programe ne samo kroz direktna obraćanja na predizbornim skupovima ili jednostrana saopštenja i izjave, uključujući i reakcije na izjave drugih političkih subjekata, već i omogućiti fer i otvorenu debatu o pitanjima od značaja za javnost.

Dodaje se da su sučeljavanje mišljenja kandidata iz različitih političkih partija i kritičko propitivanje njihovih programa neodvojivi dio svjetskih standarda predizborne kampanje, političke kulture i odgovornog ponašanja političara prema biračima i svim drugim građanima.

“Odbijanje političkih kandidata da učestvuju u televizijskim debatama je istovremeno i onemogućavanje profesionalnog rada medija u predizbornoj kampanji, koji su dužni poštovati pravila Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Izbornog zakona BiH u provođenju poštene, ujednačene i sveobuhvatne kampanje o političkim subjektima i kandidatima prijavljenim za Izbore 2022. U članu 16. Izbornog zakona BiH navodi se da su elektronski mediji obavezni obavijestiti sve političke subjekte o terminima učestvovanja u posebnim emisijama. Jednom utvrđeni termini u emisijama elektronskih medija ne mogu se mijenjati, a nedolazak predstavnika političkog subjekta na dogovoreni termin emisije smatrat će se svojevoljnim odustajanjem od izborne promocije preko elektronskih medija”, navodi se u saopštenju.

Ustaljena praksa većine bh. političara je nažalost, kako kažu u Udruženju BH, da odbijaju direktna sučeljavanja sa svojim protukandidatima govori o njihovoj političkoj nezrelosti i nespremnosti da građanima ponude bilo šta više od praznih predizbornih obećanja, naučenih fraza i slogana koje prezentiraju isključivo u „provjerenom“ okruženju, pred svojim glasačima i simpatizerima koji su im unaprijed dali podršku.

Upravni odbor BH novinara će, kako se navodi, posebno obavijestiti Centralnu izbornu komisiju BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije o nemogućnosti medija da ispune planirane predizborne programe zbog neodgovornog i necivilizacijskog ponašanja kandidata za najodgovornije političke funkcije.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.