Analiza transparentnosti pravosuđa: Samo pet posto sudova medijima dostavilo snimke ročišta

Analiza transparentnosti pravosuđa: Samo pet posto sudova medijima dostavilo snimke ročišta

Analiza transparentnosti pravosuđa: Samo pet posto sudova medijima dostavilo snimke ročišta

Sudovi i tužilaštva manje odgovaraju na zahtjeve za pristup informacijama medijima u odnosu na civilno društvo i građane.

Foto: TI BiH

Sudovi i tužilaštva manje odgovaraju na zahtjeve za pristup informacijama medijima u odnosu na civilno društvo i građane, podaci su Analize o nivou transparentnosti pravosudnih institucija Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH), koji su predstavljeni danas na konferenciji Transparentnost pravosuđa u BiH, u organizaciji TI BiH i Balkanske istraživače mreže (BIRN).

Analiza koja sadrži prve rezultate mjerenja Indeksa transparentnosti sudova i tužilaštava je pokazala da sudovi i tužilaštva u Bosni i Hercegovini nisu odgovorili u roku na gotovo polovinu zahtjeva za pristup informacijama i drugačije odgovaraju na zahtjeve organizacija civilnog društva i građana, te je vidno da manje odgovaraju na upite medija. U analizi se kao posebno zabrinjavajuća praksa ističe različito postupanje pravosudnih institucija u odnosu na profil podnosioca zahtjeva. Na zahtjeve koje je poslao Transparency International samo u jednom slučaju je zabilježeno „ćutanje administracije“, a u isto vrijeme su zahtjevi građana ignorisani u više od 30 posto zahtjeva, navodi se u saopštenju.

„Većina sudova objavljuje godišnje planove rada, dok tek polovina objavljuje godišnje izvještaje o radu na svojim web stranicama. Najlošiji su rezultati kod finansijske transparentnosti, 73 od 74 suda nema objavljen godišnji budžet, dok samo jedan sud ima objavljen, ali nije ažuriran“, istakao je Emsad Dizdarević, program menažer u TI BIH.

Prilikom analize utvrđeno je da postoje različite prakse reakcija sudova i tužilaštava na medijske zahtjeve za informacijama. Skoro 40% sudova je dostavilo tražene presude, dok skoro 45% sudova se uopće nije očitovalo o medijskim zahtjevima. Preko 55% sudova se uopće nije očitovalo na zahtjev medija za dostavljanjem informacija koje se tiču određivanja pritvora, a samo 12% je dostavilo rješenje. Samo pet sudova je dostavilo tražene snimke ročišta, dok 69 sudova nije dostavilo ovu informaciju. Iz priloženih rezultata vidljive su različite prakse sudova po istim zahtjevima, odnosno različita praksa prilikom traženja iste vrste informacija, što nam pokazuje da je potreban dodatni angažman kako bi se praksa sudova ujednačila u reakcijama na zahtjeve medija za dostavljanjem informacija, navedeno je u saopštenju Transparancy Internationala.

„Ovi rezultati ukazuju da imamo problem transparentnosti u pravosuđu, a taj problem se ogleda u dvije važne stavri za medije. Jedan je problem u izvještavanju i informisanju javnosti, a drugi je smanjen nivo kontrole rada pravosuđa kroz posmatranje njihovog rada od strane medija“, istakao je Semir Mujkić, urednik BIRN BiH.

Na konferenciji su tokom panel diskusije „Transparentnost pravosuđa u BiH – kako unaprijedi stanje“ učestvovali predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Suda Bosne i Hercegovine, Osnovnog suda u Banjaluci, Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te predstavnici BIRN BiH i TI BiH, tokom kojeg su pokušali identifikovati ključne probleme i moguća rješenja za unapređenje transparentnosti pravosuđa. Istaknuto je da je otvorenost pravosudnih institucija važna zbog jačanja povjerenja građana, ali i radi osiguranja pretpostavki za učešće građana u procesu donošenja odluka, kao i u cilju uspostavljanja funkcionalnih mehanizama odgovornosti. 

Cijeli izvještaj je dostupan ovdje.

Izvor: Ti BiH

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.