Američki Vrhovni sud blokirao Zakon o društvenim mrežama u Teksasu

Američki Vrhovni sud blokirao Zakon u Teksasu koji ograničava društvene mreže

Američki Vrhovni sud blokirao Zakon o društvenim mrežama u Teksasu

Potpisivanjem zakona prošlog septembra rečeno je da postoji “opasan pokret nekih društvenih mreža da ušutkaju konzervativne ideje i vrijednosti”.
 
foto: Joshua Hoehne on Unsplash
 
Američki Vrhovni sud privremeno je blokirao Zakon o društvenim mrežama u Teksasu kojim se zabranjuje kompanijama društvenih mreža da moderiraju ili uklanjaju sadržaj korisnika na osnovu njihovog gledišta.
 
Dvije industrijske grupe, NetChoice i Udruženje kompjuterske i komunikacijske industrije (CCIA), koje predstavljaju tehnološke kompanije, uključujući Amazon, Facebook, Google i Twitter, koje su podnijeli tužbu za zaustavljanje ovog zakona formalno nazvanog HB 20, tvrde da bi taj zakon “primorao platforme da šire sve vrste nepoželjnih gledišta, kao što je ruska propaganda koja tvrdi da je njena invazija na Ukrajinu opravdana, ili propagandu ISIS-a koja tvrdi da je ekstremizam opravdan”.
 
Državni tužilac Teksasa Ken Paxton, republikanac, rekao je da to nije slučaj, napisavši da zakon ne “zabranjuje platformama da uklone sve kategorije sadržaja”.
 
“Tako, na primjer, platforme mogu odlučiti da eliminišu pornografiju bez kršenja HB 20 a takođe mogu zabraniti govor stranih vlada bez kršenja HB 20, te se s tim u vezi od njih ne traži da budu domaćini ruske propagande o Ukrajini”, navodi se u odgovoru Paxtona.
 
Potpisivanjem zakona prošlog septembra, guverner Teksasa Greg Abbott, kazao je da postoji “opasan pokret nekih društvenih mreža da ušutkaju konzervativne ideje i vrijednosti”. Kazao je i da je to pogrešno i da to neće dozvoliti u Teksasu. Zakon Teksasa usvojilo je zakonodavno tijelo države pod vodstvom republikanaca, a potpisao ga je republikanski guverner. Njegovo usvajanje je uslijedilo kada su se američki konzervativci i desničari žalili da velike tehnološke kompanije potiskuju njihove stavove.
 
Oni su kao primjer naveli trajnu suspenziju tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Twittera koja se dogodila nakon napada Trumpovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021.
 
Slični zakoni uvedeni su i u drugim dijelovima SAD-u, uključujući Floridu, gdje je, za razliku od Teksasa, jednoglasna presuda žalbenog suda za 11. okrug blokirala stupanje zakona na snagu.
 
Prijedlog zakona bi se još uvijek mogao vratiti Vrhovnom sudu na konačnu odluku jer se pravna bitka oko njega i dalje vodi na nižim sudovima.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.