Priručnik za izvještavanje o izborima: Savjeti i resursi

Priručnik za izvještavanje o izborima: Savjeti i resursi

Priručnik za izvještavanje o izborima: Savjeti i resursi

Albina Vicković i Damir Đapo
Izdavač: 
Mediacentar Sarajevo
2024

Praktične upute od dana raspisivanja izbora do objavljivanja izbornih rezultata.

Izvještavanje o izborima nije jednostavan zadatak, naročito zbog toga što u ovom periodu vrijede posebna zakonska pravila i profesionalni principi, kojih bi se mediji trebali pridržavati kako bi građanima i građankama predstavili različite kandidate, kandidatkinje i političke subjekte ali i ponudili nepristrasne, nezavisne, tačne i blagovremene informacije na osnovu kojih građani i građanke mogu donijeti dobro informirane odluke.

Priručnik autorice Albine Vicković i autora Damira Đape sumira glavne profesionalne ali i zakonske standarde izvještavanja tokom izbora, te nudi praktične upute nastala na osnovu dugogodišnjeg iskustva autora priručnika, hronološki prateći izbornu godinu – od raspisivanja izbora do objavljivanja izbornih rezultata. Namijenjen je svim redakcijama i novinarima i novinarkama koji se aktivnije bave ili planiraju baviti izvještavanjem o izbornim aktivnostima i predizbornim kampanjama ili onima koji o tome žele saznati više. Cilj priručnika nije samo podsjetiti novinare i novinarke na profesionalne novinarske standarde, već ih i potaknuti da traže kreativnije i konstruktivnije pristupe koji će u izbornu agendu nametnuti teme koje su važne građanima i građankama ali i koji će ih podstaći da koriste eksplanatorno izvještavanje kako bi privukli publiku i osvijestili je o njenim građanskim dužnostima, educirali je o političkim pravima i političkoj pismenosti.

Priručnik je nastao nakon istraživanja Mediacentra Sarajevo o štetnim sadržajima tokom Općih izbora 2022. godine, koje je pokazalo veliki broj pristrasnih i dezinformativnih sadržaja koji mogu uticati na volju glasača.

Izradi priručnika prethodila je izrada Smjernica za medijsko izvještavanje o izborima namijenjenih online i štampanim medijima, a koje su zajedno sa urednicima i urednicama te novinarima i novinarkama iz cijele Bosne i Hercegovine dogovoreni na Uredničkom forumu u decembru 2023. godine.

Objavljivanju su prethodili treninzi za novinare i novinarke o konstruktivnom i etičkom izvještavanju tokom izbora koji su održani u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli početkom izborne 2024. godine i koji su pokazali potrebu za uputama i savjetima kako za one koji se tek počinju baviti novinarskim poslom tako i za dugugodišnje medijske profesionalce.

Priručnik u online formatu možete naći ovdje.