Uz StoryMaker do kvalitetnog video priloga

Uz StoryMaker do kvalitetnog video priloga

StoryMaker je besplatna aplikacija za video produkciju namijenjena novinarima širom svijeta kako bi jednostavno i profesionalno mogli snimiti i objaviti video priloge.

Osim što djeluje kao aplikacija za video produkciju, StoryMaker je takođe i edukativni alat koji nudi interaktivni vodič, how to korake kao i unaprijed određene postavke za snimanje. Korištenjem ovih postavki bit ćete u mogućnosti da priči koju snimate date potpunu strukturu. Alat podržava proizvodnju videa, fotografija kao i audio snimaka. U prilog koji pravite takođe možete ubaciti i neke ranije snimljene materijale, a samo uređivanje videa moguće je poboljšati korištenjem crop opcije.

StoryMaker vam omogućava da, ukoliko ste početnik u video produkciji, koristite opcije koje će vas korak po korak provesti kroz proces snimanja: dostupne su vam opcije za različite kadrove (profil, akcija, kretanje) uz čije korištenje možete pravilno postaviti vaš željeni objekat. Video priloge koje snimite možete direktno objaviti na YouTube ili na bilo koju drugu Android aplikaciju koja podržava video sadržaje. Kako pravilno koristiti ovaj alat, možete pogledati  u video objašnjenju

Global Voices, u saradnji sa Free Press Unlimited, International Centre for Journalism i Guardian Project/Small World News razvili su ovu aplikaciju kako bi pomogli novinarima da razvijaju svoje reporterske vještine prilagođene digitalnim medijima, ali i novinarima koji se bave građanskim novinarstvom.

StoryMaker je besplatna aplikacija trenutno dostupna za Android telefone i omogućena je na engleskom i arapskom jeziku. 

Možete je preuzeti na zvaničnom sajtu ili putem Google Play-a.