Ured ombudsmana BiH: Specijalni izvještaj o govoru mržnje

Ured ombudsmana BiH: Specijalni izvještaj o govoru mržnje

Ured ombudsmana BiH: Specijalni izvještaj o govoru mržnje

Ured ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine objavio je Specijalni izvještaj o govoru mržnje u BiH, u kojem stoji kako ovaj problem zauzima posebno mjesto u svakodnevici građana, a kako je to i globalni problem s kojim se suočavaju i evropske države.

Neki od nalaza ombudsmena u analizi slučajeva u kojima su postupali su da se „većinom radi o neadekvatnim terminima kojima su nazivani pripadnici određenih ugroženih grupa, neprimjerenim javnim istupima fizičkih i pravnih lica o ličnim i moralnim karakteristikama pojedinaca na javnim funkcijama, tekstovima koji su praćeni slikama i komentarima uvredljivog sadržaja i kao takvi dostupni široj javnosti kao objave na blogovima pojedinih političara čija je sadržina lažna, vrijeđajuća, omalavažavajuća i kompromitirajuća, zbog čega osobe koje su meta napada osjećaju strah za sebe i svoju porodicu, nacionalističkim izjavama koje šire mržnju između konstitutivnih naroda u pojedinim povratničkim sredinama“.

U preporukama koje prate izvještaj, ombudsmeni su zahtijevali prestanak objavljivanja uredljivih sadržaja u kojima se nekoga zaniva pogrdnim i neprimjerenim imenima, kao i uklanjanje uredljivog sadržaja sa Internet portala, objavljivanje novih članaka u koji sadrže javno izvinjenje pripadnicima manjinskih grupa, te poduzimanje neophodnih mjera da se prilikom budućeg obavljanja novinarskog posla, pisanja i objavljivanja članaka u potpunosti poštuje Zakon o zabrani diskriminacije i provedu edukacije zaposlenih kako bi se spriječilo pisanje takvih ili sličnih članaka.

Cilj izvještaja je da putem analize pravnog okvira, pojedinačnih predmeta i reakcije odgovornih organa, kroz preporuke ukaže na korake koje je neophodno preduzeti radi podizanja svijesti o ovom fenomenu, kao i u uspostavljanju efikasnih mehanizama na prevenciji, zaštiti i sankcionisanju govora mržnje. Izveštaj je dostupan ovdje.

Izvor: BHN, Ured ombudsmena BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.