Sutori: Kako besplatno kreirati lijepo dizajniran timeline

Sutori: Besplatni alat za grafički prikaz vremenskog slijeda

Sutori: Kako besplatno kreirati lijepo dizajniran timeline

Alat pod nazivom Sutori omogućava kreiranje lijepo dizajniranih multimedijalnih vremenskih prikaza.

Popularan način prikazivanja istorijskih i drugih vremenom određenih događaja unutar multimedijalnih priča su tzv. timelines, grafički prikazi vremenskog slijeda događaja koji na skali prikazuju kada se šta desilo. Popularni kako u medijima, tako i u nastavi i drugim vidovima prezentacije, timeline alati su često interaktivni i klikovima na određenu tačku skale daju više informacija o pojedinom događaju.

Alat pod nazivom Sutori razlikuje se po tome što ne daje standardni horizontalni, nego vertikalni slijed, koji se rasteže koliko god je potrebno da u njega stane cijela priča. Slijed se kreira jednostavnim drag-and-drop povlačenjem različitih komada sadržaja, nakon čega se ove kartice pojavljuju na obje strane vremenske linije. 

Kartice mogu sadržavati tekst, fotografije, audio, video, ali i kvizove, upitnike, igrice i druge vrste multimedijalnog sadržaja. Novinari BBC Travela Sutori su iskoristili da kreiraju priču o stogodišnjici nacionalnih parkova u Americi.

Nakon što je ovako napravljena vizualna priča završena, njen kod se može ugraditi u novinarski tekst ili blog, a korisnicima su za preuzimanje dostupne i tematske prezentacije drugih korisnika. Sutori je veoma jednostavan za korištenje, no za one kojima treba pomoć, dostupan je niz video tutorijala.

Sutori je dostupan online uz registraciju i kao dodatak za preglednik Chrome, a primjere njegovog korištenja za kreiranje vizualnih priča i prezentacija možete pogledati ovdje.