Prikaz prelaska televizijskih sistema na digitalno emitovanje

Prikaz prelaska na digitalno emitovanje

Prikaz prelaska televizijskih sistema na digitalno emitovanje

Internacionalna telekomunikacijska unija (ITU), specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi komunikacijskim i informacijskim tehnologijama, objavila je istraživanje o stanju procesa prelaska televizijskih sistema sa analognog na digitalno emitovanje.
 
Na zvaničnoj stranici organizacije zainteresovani mogu pronaći podatke o statusu prelaska na digitalno emitovanje, datume pokretanja i završetka procesa, kao i druge relevantne informacije. Obzirom na dinamiku i promjenu statusa određenih zemalja, tim koji stoji iza ovog sajta, radit će na osvježavanju informacija. 
 
 
Statusi zemalja u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje označeni su na osnovu nivoa njihovog napretka. Prema zvaničnim podacima, 35 zemalja još uvijek nije krenulo sa procesom digitalizacije. Među njima se nalaze Uzbekistan, Libija, Libanon, Maroko, Armenija, Bosna i Hercegovina. Nepoznat status procesa digitalizacije primjećen je u 94 zemlje, među ostalim u Palestini, Turkmenistanu, Argentini, Tunisu, Lihtenštajnu, Paragvaju. Digitalizacija je završena u 42 zemlje, a od susjednih zemalja samo su Makedonija i Hrvatska uspješno završile ovaj proces. U trenutno aktivnom procesu digitalizacije nalazi se 26 zemalja a Srbija, Albanija i Crna Gora su među njima.
 
Ostali podaci o procesu digitalizacije, dostupni su ovdje