Pocket Reporter: Aplikacija za izvještače početnike

Pocket Reporter: Aplikacija za izvještače početnike (rdn)

Pocket Reporter: Aplikacija za izvještače početnike

Aplikacija Pocket Reporter građanske novinare vodi kroz korake prikupljanja informacija i služi kao podsjetnik za reportere početnike.

Pocket Reporter je dizajniran kao veoma jednostavan vodič kroz osnove prikupljanja informacija u cilju kreiranja kompletnog i objektivnog novinarskog izvještaja. Namijenjen je građanskim novinarima, aktivistima, blogerima i drugima kojima treba pomoć u tom procesu, ali i mladim novinarima i studentima novinarstva koji se tek počinju baviti reporterskim poslom.

Aplikacija korisnika vodi kroz proces prikupljanja informacija o različitim tipovima priče, postavljajući mu pitanja na koja treba odgovoriti da bi priča bila kompletna i dajući mu prostor da te odgovore zabilježi. Nakon što se ispune sva potrebna polja, korisnik si priču može poslati na email ili direktno svojoj redakciji. Ukoliko ih nije potrebno podijeliti, prikupljene informacije ostaju privatne unutar aplikacije i mogu se ažurirati po potrebi.

Foto: Google Play

Pocket Reporter se, jednom preuzet, može koristiti i offline, za izvještavanje sa terena gdje nema pristupa internetu.

Aplikacija je trenutno dostupna samo za korisnike Android operativnog sistema i može se besplatno preuzeti na Google Play Store-u.