Overview – nađite veze u ogromnom broju dokumenata

Overview – nađite veze u ogromnom broju dokumenata

Softver otvorenog koda pod nazivom „Overview“ pomaže novinarima na da nađu priče u velikim količinama podataka tako što čiste, vizualno predstavljaju i interaktivno istražuju velike količine dokumenata i setova podataka. 

Iako postoje alati koji omogućavaju pretragu imena i ključnih reči u velikim kolekcijama dokumenata, „Overview“ može više – on će prikazati odnose između tema, ljudi, mesta i datuma među dokumentima da bi pomogao novinarima da nađu priču u tim vezama. 
 
Kao dobar uvod u ovaj alat pogledajte prezentaciju o tome kako je Associated Press koristeći „Overview“ našao priče u dokumentima sa Wikileaks-a - gotovo 77.000 dokumenata u vezi sa ratom u Afganistanu i skoro 400.000 dokumenata u vezi sa ratom u Iraku. „Overview“ je po učestalosti reči i drugih parametara grupisao dokumente u klastere – grupe po temi sličnih dokumenata – pa su se pred novinarima ukazale i teme o kojima prethodno nisu ništa znali. 
 
Za detaljnije informacije svakako posetite često postavljana pitanja na sajtu „Overview“.
 
„Overview“ je projekt Associated Press-a, podržan od strane Knight Fondacije. 
 
Cilj projekta je da ovu mogućnost učini dostupnom svakome, pa će tvorci softvera, koji je za sada u fazi prototipa, ponuditi dokumentaciju kojom će pomoći ljudima da koriste ovaj sistem.
 
Na sajtu se nude instrukcije za instaliranje ovog softvera, za šta će vam verovatno biti potrebna pomoć stručnjaka za kompjutere.