MindOverMedia: Korisna i štetna propaganda

MindOverMedia: Korisna i štetna propaganda

MindOverMedia: Korisna i štetna propaganda

Propaganda je svuda oko nas, a web site Mind Over Media platforma je za analizu propagande u medijima i na internetu.

Svi smo propagandisti na svoj način. Propaganda nije uvijek nužno štetna i ono što propagiramo može da bude i korisno.

O važnosti razlikovanja korisne i štetne propagande govorila je Renee Hobbs, stručnjakinja iz oblasti digitalne medijske pismenosti i profesorica komunikologije sa Univerziteta Rhode Island, na seminaru Propaganda Lab, koji se održava u Sarajevu 19. i 20. septembra.

U praktičnom dijelu Propaganda Laba, učesnici su diskutovali i analizirali sadržaje dostupne na MindOverMedia web siteu, kojeg je pokrenula Renee Hobbs. Na stranici je moguće uploadovati primjer propagandnog videa ili fotografije, dati svoj opis i ponuditi taj sadržaj za raspravu, analizu i ocjenjivanje. Korisnici stranice ocjenjuju neki sadržaj po tome da li je koristan ili štetan. Sadržaj je također moguće pretraživati. Cilj stranice je doprinijeti prepoznavanju propagande u svakodnevnom životu da bi joj se građani mogli oduprijeti i kritički razmišljati o sadržajima do kojih dolaze ili koji im se plasiraju.

O posljedicama vladine propagande u Turskoj govorio je Sait Tuzel, stručnjak iz oblasti medijske pismenosti iz Turske koji je bio u zatvoru jer je proglašen prijetnjom nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji prošle godine. Desetine hiljada prosvjetnih radnika i administracije je otpušteno a mnogi su zatvoreni u Turskoj. U uključenju Skypeom Tuzel je poručio da je važno da svako od nas bude sam svoj propagandist a ne da bude pod uticajem neke propagande.

Aidan White iz Mreže etičkog novinarstva u Sarajevu je govorio o nužnosti poboljšanja kvaliteta i profesionalnosti novinarstva kao načinu borbe protiv propagande. Tako je naveo da su principi koje novinarstvo treba da prihvati: provjeravanje činjenica, nezavisnost informacija, nepristrasnost izvještavanja, poštovanje ljudskih prava i različitosti i transparentnost i pouzdanost.

"Jačanjem novinarstva se borimo protiv propagande", rekao je White i dodao da i građani, pored novinara, treba da se drže principa ispravnosti i da rade na medijskom opismenjavanju koju treba promovisati.