Masterclass sa Nedimom Sladićem

Masterclass sa Nedimom Sladićem: Kako izještavati o klimatskim promjenama

Masterclass sa Nedimom Sladićem

O klimatskim promjenama govori se često i na različitim mjestima, uglavnom u globalnom kontekstu, ali koje su to izazovi i posljedice klimatskih promjena za Bosnu i Hercegovinu? O tome je govorio bh. meteorolog i klimatolog Nedim Sladić na online masterclassu u organizaciji Mediacentra Sarajevo, koji je sad dostupan i online. 
 
U masterclassu za novinare o izvještavanju o klimatskim promjenama, Nedim Sladić govori o posljedicama klimatskih promjena, te kako se one najčešće odražavaju u Bosni i Hercegovini. Govori i o razlikama između vremena i klime, šta je to klimatska kriza, a šta klimatski incident, da li su velike vrućine i poplave u Bosni i Hercegovini posljedice klimatskih promjena te šta su eventualna rješenja na nivou Bosne i Hercegovine. 
 
 
Nedim Sladić je poznati bh. meteorolog i klimatolog. Završio je dodiplomski studij softverskog inžinjerstva 2019. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, te magistarski studij u oblasti primijenjene meteorologije i klimatologije na Univerzitetu u Readingu u Velikoj Britaniji septembru 2023. Radi kao meteorolog na Nova TV. 
 
Masterclass je održan u okviru projekta "Jačanje uloge medija u odgovoru na klimatsku krizu" podržanim od Regionalnog granta "SMART Balkans - Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan", koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansira Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.