Krizno izvještavanje u jugoistočnoj Europi

Izvještaj: Krizno izvještavanje u zemljama jugoistočne Europe

Krizno izvještavanje u jugoistočnoj Europi

Mreža za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Europi (SEENPM) objavila je serijal od šest izvještaja koji daju regionalni pregled kriznog izvještavanja u zemljama jugoistočne Europe.
 
Izvještaji, na kojima su radili medijski istraživači u suradnji sa organizacijama članicama SEENPM-ove mreže, analiziraju studije slučaja izvještavanja o različitim kriznim situacijama koje su se u posljednje vrijeme dogodile u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. Urađen u okviru SEENPM-ovog projekta "Krizno izvještavanje u jugoistočnoj Europi", koji podržava NED, ovaj serijal izvještaja na primjerima iz prakse pokazuje kako se u zemljama regiona u medijima tretiraju krizne situacije.
 
Tako istraživanje, koje je koordinirala Sanela Hodžić, istraživačica Mediacentra Sarajevo, uključuje analizu medijskog izvještavanja o sljedećim primjerima:
Autori i autorice izvještaja zaključuju da mediji često ne samo da ne ispunjavaju novinarske ideale nego ponekad djeluju i suprotno njima i aktivno doprinose krizi. SEENPM je ovakve rezultate okarakterizirao kao "zabrinjavajuće, iako ne i iznenađujuće".
 
Kompletan serijal izvještaja dostupan je ovdje.