Izvještaj: Stanje slobode medija na Zapadnom Balkanu

Izvještaj: Stanje slobode medija na zapadnom Balkanu

Izvještaj: Stanje slobode medija na Zapadnom Balkanu

Novinari na Zapadnom Balkanu rade u neprijateljskom okruženju, što direktno utiče na njihovu mogućnost kritičkog i neovisnog izvještavanja, presudnog za demokratsko društvo, ističe se u izvještaju organizacije Human Rights Watch.

Foto: Human Rights Watch

Organi vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji trebali bi odmah poduzeti korake u cilju stvaranja sigurnih uvjeta za rad medija i stati u kraj nekažnjivosti za krivična djela protiv novinara.

U izvještaju na 69 stranica, pod naslovom "Teška profesija: sloboda medija na udaru", dokumentiraju se fizički napadi i prijetnje, uključujući i prijetnje smrću, sudske tužbe u cilju kažnjavanja, te kampanje blaćenja na čijoj su meti novinari u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. 

Izvještaj je zasnovan na intervjuima sa 86 novinara, od kojih većina izvještava o osjetljivim temama, poput ratnih zločina i korupcije. Human Rights Watch je dokumentirao i nekoliko slučajeva hakerskih napada na internetske medijske kuće koje su se kritički izražavale u odnosu na vlade. Ni u jednoj od navedenih zemalja ne provode se adekvatne istrage niti se adekvatno procesuiraju napadi na novinare, utvrdio je Human Rights Watch.

"Zemlje Zapadnog Balkana već dvije decenije glasno najavljuju svoje okretanje ka demokratiji, ali zastrašivanjem i napadima na novinare demokratija se guši", istakla je Lydia Gall, istraživačica za Balkan i istočnu Evropu pri organizaciji Human Rights Watch. "EU bi trebala u sklopu procesa pregovora za članstvo u EU pritisnuti zemlje zapadnog Balkana da zaustave zastrašivanje i procesuiraju  krivična djela usmjerena protiv novinara."

Kompletan izvještaj na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.

Izvor: Human Rights Watch