Google Jigsaw - tehnologija za rješenje sigurnosnih izazova na internetu

Šta je Google Jigsaw? (rdn)

Google Jigsaw - tehnologija za rješenje sigurnosnih izazova na internetu

Google Jigsaw, inkubator ideja ranije poznat pod nazivom Google Ideas, koristi tehnologiju da bi riješio neke od najvećih sigurnosnih izazova interneta danas: online zlostavljanje, govor mržnje, cenzuru, digitalne napade, nasilni ekstremizam i druge. Unutar tog programa, tim naučnika, istraživaka, dizajnera i stručnjaka za politike gledaju svijet očima tehnologije i ovaj interdisciplinarni pristup je razlog za ime koje su izabrali - slagalica.
 
Zvanično pokrenut u februaru 2016. godine, tim Google Jigsaw već iza sebe ima impresivnu listu projekata koji se direktno hvataju u koštac sa problemima sigurnog korištenja interneta. 
 
Projekat Shield pokrenut je s ciljem da nezavisne medijske organizacije zaštiti od hakerskih DDoS napada, koristeći Googleovu snažnu infrastrukturu. Shield jednako štiti ljevičarke, desničarske, pa čak i suparničke medijske organizacije koje napadaju jedne druge, ne ulazeći u uredničku stranu stvari. Medijske organizacije koje smatraju da im ova vrsta zaštite treba, mogu se prijaviti popunjavanjem formulara
 
Jigsaw se intenzivno bavi i problemima online zlostavljanja i govora mržnje na internetu. Jedan od najpopularnijih projekata proizašlih iz ovih napora je "Perspective", model toksiciteta koji mjeri toksičnost određenog internet komentara i rangira ga na skali. Perpective koristi mašinsko učenje da prepozna utjecaj određenih komentara na konverzaciju, olakša posao moderatorima i čitateljima omogući da jednostavnije pronađu određenu informaciju. Perspective je dio seta alata koji koriste umjetnu inteligenciju da detektuju i označe ono što ljudski filteri ne mogu. 
 
“Želim iskoristiti tehnologiju koju imamo na raspolaganju da počnem suočavanje sa trolovima i drugim internet taktikama koje zlonamjernim glasovima daju neproporcionalnu težinu u diskusijama. Želimo uraditi sve da izjednačimo odnos snaga", kaže osnivač i predsjednik Jigsaw-a, Jared Cohen. 
 
 
Još jedan od projekata Jigsawa koji su od posebnog interesa medijskim radnicima i borcima za slobodu govora je "Digital Attack Map", mapa koja u skoro stvarnom vremenu prikazuje DDoS hakerske napade širom svijeta: 

 
Google na razvoju ovih i sličnih alata surađuje sa istraživačkim, medijskim i civilnim organizacijama iz cijelog svijeta. Investigative Dashboard, Montage i Redirect Method neki su od projekata začetih upravo unutar Google Ideas programa. 

Trenutno otvoreni projekti mogu se testirati i koristiti putem prijave na Google Jigsaw web sajt.